Fler gymnasieelever får sitt studiebidrag indraget än någonsin. Det visar en undersökning som CSN har gjort. 4,3 procent, alltså 16.200 elever av Sveriges 380.684 gymnasieelever, har överstigit gränsen för ogiltig frånvaro som leder till indraget bidrag. Två tredjedelar av de studerande som fått studiebidraget indraget på grund av skolk får ett återkrav från CSN. Av dessa hamnar runt 25 procent hos Kronofogden.
Bättre rapportering
Jokkmokks gymnasister har toppat listorna i länet för skolk de senaste två åren och har även i år högst antal anmälda elever. 8,2 procent av eleverna har mist sitt bidrag, men till skillnad från övriga landet har Jokkmokks skolkningsanmälningar minskat gentemot föregående år.
CSN:s utredare, Car-Johan Stolt, tror inte nödvändigtvis att det skolkas mer i år än förut. "Vi tror att det hänger ihop med att skolorna blivit bättre på att rapportera", säger Stolt i ett pressmeddelande. Det är precis den teori som Mauritz Alderblom, lärare på Bokenskolan i Jokkmokk, presenterar för Kuriren.
- Jag har tidigare jobbat på skolor i bland annat Luleå och det jag har märkt sedan jag började på Bokenskolan är att rapporteringen är mycket mer skärpt här. Om någon överskrider gränsen för ogiltig frånvaro så får de en varning. Om de sedan inte bättrar sig anmäls de direkt, säger läraren.
Varierar från år till år
Alderblom berättar att han inte har upplevt en markant ökning, men att skolkarna har blivit fler och att det är ett ständigt problem.
- Visst är det ett problem, men det kan skilja från år till år och från program till program. Det kan vara trender från grundskolan som sitter i och därför kan det skifta i antal från ett år till ett annat. Det finns många teorier, men jag vill betona att jag tror på det system som vi har här och att det funkar, säger Alderblom.
Förutom Jokkmokk är det bara Kiruna och Övertorneå som ligger över snittet i Sverige. Norrbotten som län är överlag skonat från grova skolkningar och snittet ligger på 3,4 procent anmälningar till CSN.