Närkontakt i lavskrikans skog
Vad är väl ett besök på en fågelmatning i gamla Talvatisskogen i Jokkmokk? Det kan ju vara dötrist och tråkigt ... och ..., och alldeles, alldeles underbart! Ja rena julafton faktiskt!
LAPPMES. Lappmesen är en gammelskogsinnevånare. Så här trygga kan de bli när det bjuds till dukat bord. Foto: GERTRUD ANDERSSON
Foto:
Samtliga mysiga arter att få uppleva. Och vid denna magiska matning får man inte bara se dem utan också uppleva dem in på skinnet. Totalt i höst har tio arter observerats vid matningen. Det går stora pengar till foder.- Skolan har bidragit med 2.000 kronor men vi har bekostat en del själva också, berättar Kristina och Anna-Lina. Strandskatorna bidrog förstås också med en slant.Projektägarna guidade nyligen dessa, några medlemmar ur det nybildade kvinnliga ornitologiska nätverket, till matningen. Besökare som fick en upplevelse utöver det vanliga i en strålande vintervit skogsglänta.- Fantastiskt, rena julafton, det här kommer vi att leva på länge, konstaterade nätverkets hemsidesansvariga Kirsti Viinamäki, Boden, som liksom sina kamrater fick glädjas över hur lavskrikan kom och landade vid hennes fötter. Lappmesarna satte sig i handen, på huvudet, kom nära, nära.Ornitologisk dröm
Att flera av dessa arter, som kan bli så otroligt trygga med människan, är hotade känns sorgligt att tänka på när man står och går omkring mitt i en ornitologisk dröm. Lavskrikan, vår landskapsfågel och lappmesen samt tofsmesen är alla tre arter som minskar. De behöver tillgång till gammal skog och obrutna skogsområden.Och människan, ja hon behöver tillgång till naturupplevelser som ovanstående. Upplevelser som värmer och ger framtidstro och livsglädje. Mentala julklappar att stilla bedja om.
LavskrikanNorrbottens landskapsfågel.Det latinska namnet perisorenus infaustus betyder ungefär "den hamstrande som för olycka med sig". En 30 centimeter lång kråkfågel som häckar i norrländska lavklädda gran- och blandskogar.Äter insekter, bär, ägg ,småkryp. Mycket orädd, uppsöker gärna lägereldar i jakt på mat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!