– Vattenfall bygger ju inte själva. Och även om vi inte haft ute projektet på det sättet så vet vi att det historiskt sett inte har varit vanligt att företag satsar på kontorsfastigheter i den här klassen. Byggnadsvärdet är högre än marknadsvärdet eftersom huset ligger där det ligger, säger Almqvist.
Vattenfallshuset har blivit ett politiskt slagträ i Jokkmokk. När beslutet ska fattas i fullmäktige senare i oktober har Sverigedemokraterna utslagsröst – och partiet har tidigare sagt att man tycker att affären ska stoppas.
Investeringskostnaden är 112 miljoner, pengar som Jokkmokk måste låna upp. En utomstående konsult har granskat affären. Risken att räntorna ska stiga pekas ut som en hotbild.
Läs mer: SD kan fälla Vattenfallshuset
– Det finns alltid risker när man gör investeringar. Men vad är den alternativa risken om vi inte bygger? Vattenfall behöver ha något bra att erbjuda, både för sin befintliga personal och för att vara attraktiv vid nyrekryteringar, säger Annika Almqvist.
Planerna på att skapa ett gemensamt kontor åt Vattenfall i centrala Jokkmokk har stötts och blötts ett antal mandatperioder.
Det aktuella upplägget har vuxit fram under det senaste året.
Placeringen mellan kyrkan och Kunskapens hus, nära gymnasiet Bokenskolan och vuxenutbildningen, ger många fördelar, anser Almqvist.
– Vattenfall blir mer synligt och läget blir en bra miljö för kompetensutveckling. Det underlättar för ungdomar som vill utveckla sig och ger en bra rekryteringsbas.
Även befintliga byggnader kan användas.
– Verkstadsutbildningen flyttar in i Bokenskolan. Deras nuvarande lokal hamnar bredvid den nya fastigheten och blir verkstad åt Vattenfall.
Läs mer: Vattenfall om hotade huset
Enligt finansieringsplanen kommer drygt 50 procent av investeringskostnaden vara betald när det 18-åriga hyresavtalet med Vattenfall löpt ut. Totalt
– Vi får ju en intäkt från hyran och av den blir det en viss vinst. Den kan man använda till att amortera ännu fortare, om politikerna vill det. Men pengarna kan också användas i kärnverksamheten, säger Almqvist.
Vattenfall har möjlighet att bryta kontraktet efter tio år, men företaget måste ändå betala för hela hyrestiden, enligt förslaget till avtal.
– Huvudscenariot är ju att Vattenfall blir kvar 18 år och mycket längre än så förstås. Men om inte så har vi ett till drygt hälften betalt hus som går att använda till mycket.
Almqvist trycker på att huset har många användningsområden om Vattenfall skulle dra sig ur.
– Det ska byggas flexibelt med öppna landskap och sektioner. Det kan användas till kontor förstås men också hotell för den växande besöksnäringen. Det fungerar också som utbildningslokal, kanske en skola?
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) har bred erfarenhet av byggfrågor och menar att hans stad mycket väl kunnat göra en liknande lösning som den Jokkmokk presenterat.
– Vi kan hamna i sådana här frågeställningar i kommunerna ibland, att man får en fråga från en större arbetsgivare om man kan lösa ett utrymme för dem. Jag är inte detaljinsatt i affären men ser ju att Jokkmokk får ett långt hyreskontrakt, att man får intäkter under året och att värdet på fastigheten kommer att vara bra även efter hyrestidens slut. Under byggtiden skapas jobb och skatteintäkter i samhället. Det känns inte som någon dålig affär för Jokkmokk, säger Nordström.