Brister ska ses över lovar ÖB

Nordic battlegroup är väl förberedd för att ge humanitär hjälp, evakuera och förebygga konflikter. Bristerna finns när det gäller den högsta konfliktnivån. Men det handlar om ett fåtal problem, menar överbefälhavare Håkan Syrén. - Vi kommer aldrig att ta några risker gällande vår personal, säger han.

SNABB UTVECKLING. Nordic battlegroup har medfört stora förändringar för det svenska försvaret och är en stark drivkraft i utvecklingen mot en internationell inriktning, menar ÖB Håkan Syrén.

SNABB UTVECKLING. Nordic battlegroup har medfört stora förändringar för det svenska försvaret och är en stark drivkraft i utvecklingen mot en internationell inriktning, menar ÖB Håkan Syrén.

Foto: Linda Kask

JOKKMOKK2007-11-07 01:45
Nordic battlegroup övar i Norrbotten denna vecka. På tisdagen mötte överbefälhavare Håkan Syrén ett stort pressuppbåd med journalister från Finland och Sverige på Jokkmokksbasen. En av de huvudsakliga frågorna för dagen rörde de brister som påtalats när det gäller Nordic battlegroup. Håkan Syrén bekräftade att de brister som finns gäller den högsta konfliktnivån, det vill säga ingripande för att separera två stridande parter i främmande land. - Nordic battlegroup är ett komplicerat pussel att få ihop och vi har lärt oss oerhört mycket och identifierat de svagheter vi har. Vi är inne i ett väldigt intensivt slutskede, men det är inte fråga om panik, säger Håkan Syrén. Diskussion med förbandschefer
Han konstaterar att det ser väldigt bra ut när det gäller insatsstyrkans förmågor att lösa de första tre uppgifterna som den kan komma att ansvara för. Det handlar om humanitär hjälp, evakuering av personal och konfliktförebyggande verksamhet. - Vi ska ta oss en allvarlig funderare och diskutera tillsammans med förbandscheferna hur vi ska lösa problemen även när det gäller den högsta konfliktnivån. Svårt få fram helikoptrar
Ett problem är att det inte går att få fram helikoptrar i tid. Från och med den 1 januari nästa år ska Nordic battlegroup kunna skickas ut för insatser i andra länder. Håkan Syrén uppger att problemen noggrant ska analyseras för att kunna åtgärdas och att personalens säkerhet inte på några villkor får äventyras. Samarbetet mellan de olika länderna beskriver han som "strålande". Även den pågående övningen tycks åtminstone hittills ha imponerat på överbefälhavaren.- Jag är mycket positivt överraskad och väldigt stolt över att se soldaterna. Det här har vi aldrig sett i realtid tidigare. De tekniska lösningarna är också verkligen i framkanten. I sitt inledningsanförande påpekade överbefälhavaren att Nordic battlegroup är den främsta drivkraften när det gäller utvecklingen av det svenska försvaret mot en mer internationell inriktning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om