Brittiskt bidrag till skog
Han har aldrig varit där, vet för lite om skog fast Jonathan Darby från London satsade ändå pengar i gammelskogen i Årrenjarka.- Folkets engagemang inspirerade mig.
Från privata skogsägare har träd för träd köpts ut och folk har på andra sätt kunnat donera pengar. Den störste donatorn från utlandet är en amerikan, den näst störste är Jonathan Darby, en britt som arbetar med kommunikationsstrategier och som samarbetat med Mercedes, Mitsubishi, Colgate med flera företag.
Han skänkte motsvarande 50.000 svenska kronor.
Vet inget om skog
- Jag fick tips om webbsidan, jag gillade det jag såg och gjorde förfrågningar för att ta reda på mer. Det var ett smart projekt. Jag vet inget om skog men har ett allmänt intresse för miljöfrågor. Man kan säga att det som fick mig att göra det här var folkets engagemang, miljöfrågan och den intressanta idén om att arbeta på det här sättet, beskrev han efter att i går kväll ha landat på Kallax flygplats i Luleå.
Undvika avverkning
Kuriren har tidigare berättat om stiftelsen Ett klick för skogens arbete att försöka undvika avverkning i området.
- Den här skogen, gammal tallnaturskog som är över 130 år, är nu bevarad för all framtid. Stiftelsen äger nu skogen. Den ligger ju intill fjällturistanläggningen och man kan tänka tanken vad turisterna skulle säga om de skulle vakna intill ett kalhygge, sade Ann Rask och Jenny Strand, som bildade stiftelsen.
Flera hundra personer har köpt träd. Sammantaget betalades 840.000 kronor för marken, lagfart och andra åtaganden. Området är registrerat som nyckelbiotop och innehåller rödlistade arter.
Stiftelsen går vidare och har samlat in en halv miljon kronor för nästa uppdrag; att köpa ut skog i södra Sverige. Oklart var.
Jojk vid invigningen
Vid invigningen i dag i Årrenjarka ska de större donatorernas namn finnas med på märkestavlan för aktionen. Yana Mangi Sundgren ska jojka, länsstyrelsen och Steget före finns representerat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!