Hanz bygger för det "gouda" livet
I Skabram lever holländaren Hanz de Waard det "gouda" livet. Här har turistentreprenören själv byggt och startat ett gårdsmejeri. Han tillverkar delikat ost av mjölk från egna fjällkor.
EN MILJON. Runt en miljon räknar Hanz de Waard att omsättningen ska bli i mejeriet. I dag säljs osten på två ställen i Luleå samt från gården i Skabram men nya försäljningskanaler håller på att upprättas. Foto: Håkan Gidlöw
Foto: Håkan Gidlöw
Så småningom kom tankarna på att skaffa en ko. Från Robert Nilsson i Svartlå inköptes fjällkor, som ger en mjölk med cirka fyra procents fetthalt.- Jag är utbildad dietist och kan det här med mat. Jag hade provat på att göra ost i Frankrike, berättar Hanz som ursprungligen kommer från storstaden Rotterdam. I hemlandet är Guodaosten en stor produkt och när planerna att starta ett mejeri för att göra ost förverkligades, efter en investering på 3,5 miljoner kronor, var just Guoda en av produkterna.- Köper Guodaosten i affären så smakar det inte alls på samma sätt, säger Hanz som tillverkar sina ostar med opastöriserad mjölk.- I den mjölken, som jag mjölkar under mycket noggranna förhållanden, finns ju alla smakämnen kvar som ger osten en speciell karaktär som inte ost gjord på pastöriserad mjölk har, säger han och visar kyllagret i det lilla egenhändigt byggda mejeriet. Här vilar massor av granna fyrakilosostar av just Guoda-typ. I ett kyllager intill har han grönmögelost.- Den kommer jag däremot att sluta med, det är svårt att ha en sådan tillverkning eftersom möglet finns i luften. Men jag kommer att tillverka färskost med lämplig smaksättning, det är jättegott, säger Hanz som själv jobbar hårt med allt runt mejeriet, byggnation, vård av djuren, mjölkning och stugbyn med turisterna.Hårt jobb
- Visst händer det att jag undrar varför jag gör så här mot mig själv, skrattar Hanz på frågan om han inte riskerar att jobba för hårt. Han har dock ett par personer som hjälper till, bland annat med mjölkning av de tio korna.Hans ostprodukter säljs i dag på två affärer i Luleå samt även direkt från mejeriet i Skabram.- Det kommer väl att bli nya försäljningskanaler också, säger Hanz som bland annat har god marknadsföringshjälp i BD Fisks Tryggve Bergman. - Vi får se hur det går, säger Hanz som tar mellan 150 och 300 kronor kilot för sin delikatessost. Den nystartade tillverkningen beräknas omsätta runt en miljon kronor.Han visar stolt runt på ägorna med mejeriet och nybyggd ladugård för korna som mest går ute och betar och kan gå ute året runt om vädret tillåter.Kreativt
- Jag har också byggt ett eget närvärmesystem, säger han och vi undrar hur människan verkar kunna allt, hinner och orkar. Han drar dock likheter mellan det han arbetar med nu och livet som lovande basist inom jazzen - han har bland annat spelat med Norrbottensmusiken i Luleå.- Det här är också väldigt kreativt, minst lika kreativt som att vara musiker, säger han initierat. Framtidsplaner? Ja att åldras i Skabram är det långt ifrån säkert att denne 43-åring kommer att göra.- Jag kan tänka mig att köpa ett litet jordbruk någon annanstans och bygga upp ett mejeri där. Men flytta söderut det gör jag inte, nej jag vill stanna här i norr säger han
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!