– Serien handlar om folk som tillhör minoriteter, hur de påverkas av en värld i förändring och hur svårt de har att göra sig hörda gentemot EU, säger Onno Falkena, journalist vid tv-nätverket Omrop Fryslan.
I övrigt består teamet av Bart Kingma, regissör, och Jan Bensliman, kameraman. De kommer från en region i norra Holland där folkslaget frisians är en minoritet.
Tidigare har de filmat romer i Bulgarien. En tredje del ska handla om Kataloniens kamp för självständighet i Spanien.
– Vi känner igen flera av de frågor och problem som vi möter, säger Bart Kingma.
De har en egen kanal där de sänder sina program, men de producerar också dokumentärer som sänds i de nationella kanalerna.
– Den här serien kommer att ses av folk i hela Holland och även Belgien, säger Kingma.
Onno Falkena besökte Jokkmokk 2017 i samband med en stor samisk konferens.
– Jag fastnade för deras inställning. De utmanar EU och nationer i rättegångar för att de inte gör tillräckligt för minoriteter, säger Falkena.
För att illustrera samernas situation har de stämt träff med konstnären Anders Sunna, som har sin ateljé i centrala Jokkmokk. Sunna är känd för sin konst med samepolitisk koppling, där han skildrar förtryck och övergrepp från statens sida med ohöljt raseri.
Sunna tillhör Sattajärvi sameby som på 1970-talet drabbades när gränser drogs om. De berövades också sitt renmärke.
– Det känns bra att de intresserar sig för vår historia. Speciellt med tanke på att svenska media som Uppdrag granskning och Kalla fakta inte gjort någonting, säger Sunna.
Holländarna intervjuar och filmar Sunna i hans ateljé, utanför muséet Ajtté och även i andra marknadsmiljöer. Kameramannen har förberett sig med en mängd extra batterier förpackade i varma fodral.
– Det här är helt nya förutsättningar för mig. Jag började min karriär med att filma vindsurfing i Hawaii. Nu är jag här. Det går inte att hitta större kontraster. Men det är otroligt spännande, säger Jan Bensliman.
De ska även filma och intervjua professorn Stellan Vinthagen, expert på ickevåldsamma protester, musikgruppen Solju och besöka en familj som livnär sig på renskötsel.
– Anders Sunnas öde är ett starkt exempel på hur minoriteter kraschar i systemet. Bilden hos oss av Sverige har varit att det är ett underbart land med lyckliga familjer. Filmen Sameblod hjälpte till att ge en annan bild. Kanske vi kan göra det också, säger Bart Kingma.