Det är vattenkraftföretagen Vattenfall, E.ON, Fortum, Jämtkraft samt Skellefteå Energi och Underhåll (SEU) som initierat och efterlyst den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen. Företagen är också med och ställer upp med utbildare, som det kan vara svårt att få tag på när det gäller detta område. Men utbildningen leds av den kommunala organisationen för utbildningssamarbete Lapplands lärcentra vid Kunskapens hus i Jokkmokk.
- Den här nya utbildningen är den enda i sitt slag i landet. Våra första 24 studerande kommer från Gullspång i syd till Norrbotten i norr. Av de 24 är sju kvinnor och det är inte så dåligt i det annars så mansdominerade yrket, säger rektor Marie Kuoljok från Lapplands lärcentra.
Naturligt att fortsätta
Bland förstaårseleverna återfinns Nils Hertzberg från Edefors.
- Jag valde vattenkraftutbildningen vid gymnasiet i Jokkmokk förra läsåret. Därför var det naturligt att fortsätta här. Och som jag fattat det är det inte svårt att få jobb senare. Helst ser jag att jag hamnar i inlandet, säger Nils Hertzberg.
En vattenkrafttekniker arbetar med drift och underhåll samt tillsyn i kraftstationer. Det kan även handla om kopplingar i ställverk. Från kursinnehållet kan nämnas ellära, processkunskap, kraftsystem, hydraulik, jobb med generatorer, transformatorer, turbiner, reläskydd, teknisk engelska samt miljöaspekter. Närmare en tredjedel av studietiden äger rum med praktsikt lärande ute i kraftföretagen.