Turerna har varit många gällande den planerade gruvproduktionen i Kallak.
Länsstyrelsen meddelade i somras att den inte tänkte yttra sig mer om planerna och bolaget Beuwolf minings miljökonsekvensebedömning – med hänvisning till att frågan om påverkan på världsarvet Laponia inte är tillräckligt utredd.
– Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket sviker sitt uppdrag, sa landshövding Sven-Erik Österberg till Norrbottens Media.
Läs mer: Landshövdingen om Kallak: De sviker sitt ansvar
Bergsstaten skickade frågan vidare regeringen som nu ger länsstyrelsen bakläxa – och kräver att myndigheten yttrar sig senast den 1 december.
Läs mer: Länsstyrelsen får bakläxa av regeringen
– Välkommet att regeringen agerar angående vår koncessionsansökan och skickar ärendet till länsstyrelsen för ett yttrande. Vi är övertygade i vår tro på att vi har tillmötesgått alla krav, säger Beuwolf minings verkställande direktör Kurt Budge i en kommentar.
Kurt Budge hyser även stor tilltro till att bolagets miljökonsekvensbeskrivning uppfyller miljökraven.
– Om länsstyrelsen nu överväger sin egen tidigare hållning, liksom allt arbete som Beuwolf mining har lagt ned på detta, så borde det inte finnas några hinder för att vi ska få en bearbetningskoncession, säger Kurt Budge.
Länsstyrelsen informerades av regeringen via en promemoria från näringsdepartementet i veckan. Landshövdingen har inte hunnit sätta sig in i alla detaljerna men tycker att skrivelsen är luddigt formulerad.
– Vi har fått några frågor kring huruvida länsstyrelsen anser att bolaget har tillräckligt belyst bland annat miljökonsekvenserna, säger Sven-Erik Österberg.
Enligt Beuwolf mining är det ni – länsstyrelsen – som ska lämna det slutgiltiga yttrandet?
– Det är inte solklart. Det kan behövas ytterligare kontakt med Näringsdepartementet, så att de får förklara sig bättre. Det står ju att Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet även fortsatt ska involveras i detta.
Under tisdag morgon samtalade Sven-Erik Österberg med länsråd Johan Antti om hur länsstyrelsen ska gå vidare i ärendet.
– Viktigt att komma framåt. Därför kallar vi samman till ett möte med Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket och Bergsstaten, då vi tillsammans kan titta på regeringens skrivelse. Eftersom yttrandet ska vara inkommet till den 1 december bör vi snabba på.
Tidigare har oenigheterna i ärendet beskrivits som en ställningskrig mellan myndigheterna. Hur ska ni komma överens nu?
– Det blir pinsamt om inte myndigheter i längden kommer överens. Samtidigt tycker jag att de (Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet, reds anm) drog sig undan i frågan tidigare när de har som har regeringens uppdrag att bevaka världsarvsfrågan gentemot Unesco, säger Sven-Erik Österberg.