Luleälvens kämpar överklagar till EU

Miljökämparna i Vuollerim och Jokkmokk ger sig inte. Striden för liv i Letsi torrfåra når nu EU-kommissionen.

1,8 mil stenöken. Letsi torrfåra har kallats Europas längsta torrfåra. Inringad på bilden ses Kurt Lundström.

1,8 mil stenöken. Letsi torrfåra har kallats Europas längsta torrfåra. Inringad på bilden ses Kurt Lundström.

Foto:

Jokkmokk2019-03-05 05:00

– Vi anser att Sveriges riksdag medvetet bryter mot EU:s vattendirektiv och kommer att lämna in en begäran om prövning till EU-kommissionen, säger Roland Boman, vattenpolitiker i Jokkmokks kommun.

Sveriges nya vattenlag klubbades efter flera års utredning i riksdagen den 13 juni. Där slogs fast att Luleälvens huvudfåra, både Stora och Lilla Lule älv, inte skulle omfattas av några miljöåtgärder. Åtgärderna skulle i stället sättas in i biflöden till Luleälven.

– Riksdagen har brutit mot direktiven både i förarbetet och i sin tolkning av lagen, där man anser att det räcker att man åtgärdar sidovattendrag. Det är märkligt att Sverige väljer att rycka på axlarna åt Luleälvens framtid, säger Boman.

Läs mer: Älvfåran kan få liv igen (från 2013)

För två år sedan gjorde föreningar, byalag, organisationer och flera politiska partier kopplade till Jokkmokk och Luleälven en gemensam skrivelse. Kravet var att Luleälven skulle omfattas av miljöåtgärderna och att planerna på ett pilotprojekt med en minimitappning på tio kubikmeter i sekunden i Letsi torrfåra skulle bli verklighet.

Boman hoppas på ungefär samma uppslutning kring en överprövning i EU-kommissionen. Kampen har drivits sedan början av 2010-talet.

De anser att Jokkmokks kommun hållits utanför processen.

– Man har samlat in remissvar men fullständigt struntat i dem. Enligt direktivet så ska man diskutera igenom beslutet med de som berörs. Politikerna tror att de förankrat frågan genom att tala med folk i Luleå. Det är helt fel! Jokkmokk är kommunen som berörs överlägset mest, säger Kurt Lundström, ordförande i Lule älvdals serviceorgan.

Läs mer: "Ett stort svek mot Jokkmokk"

Miljökämparna är också kritiska till beslutet om den miljöfond som de största vattenkraftsproducenterna ska inrätta, med hjälp av sänkt fastighetsskatt.

– Luleälven skattas dubbelt. Först på vattenkraften, sedan på miljoner som ska användas till miljöåtgärder i södra Sverige. Det är oacceptabelt, säger Lundström.

Han har kontakt med organisationer i andra delar av landet för samma kamp.

– Det är redan inskickat en överklagan till EU-kommissionen från organisationer kopplade till Ångermanälven och vi ska göra samma sak. Det kommer ännu fler också.

Kurt Lundström fortsätter:

– Det vi begär är att en neutral utvärdering ska göras, inget annat. Om den kommer fram till att det är en katastrof för riket om man spiller tio kubikmeter i Letsi, då ska vi givetvis acceptera detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om