Lyckad temadag om svårt ämne

Hur mår du egentligen? Psykisk hälsa stod i centrum när gymnasieeleverna i Jokkmokk arrangerade en temadag.

Ätstörningar. Det hade Vanessa Hedman fördjupat sig i.

Ätstörningar. Det hade Vanessa Hedman fördjupat sig i.

Foto: Privat

Jokkmokk2018-02-22 15:30

– Det har varit full fart och mycket engagemang. En väldigt givande dag där eleverna fick mycket beröm för sina presentationer och förhållningssätt till ett ämne som kan vara svårt, säger Kristin Amundsson, lärare vid Lapplands gymnasium i Jokkmokk.

Eleverna, som går årskurs två på ekonomi-, natur-, teknik-, vård och omsorg-, och samiska samhällsprogrammet, har under en tid arbetat med ungas psykiska hälsa.

– Egentligen började det i höstas när vi bestämde att vi skulle läsa skönlitteratur. Det blev så att många av böckerna handlade om människor som mår dåligt, säger Kristin Amundsson.

Presentationerna av böckerna blev en pusselbit, ett besök från Ida Jonsson, projektledare vid Region Norrbotten, blev en annan.

– Hon berättade om psykisk ohälsa bland unga och om statistiken, där Jokkmokk ligger ganska högt, säger Amundsson.

Allt mynnade ut i initiativet om en temadag om psykisk hälsa. Eleverna hade engagerat föreläsare och gjort arbeten inom olika områden, samt bjudit in elever från Östra skolan och Vuollerims friskola, tjänstemän, politiker, gymnasiechef samt rektorer inom Lapplands gymnasium.

Lotta Omma, psykolog vid Gällivare sjukhus, föreläste via länk om psykisk ohälsa bland samer.

– Hon berättade en del om bakgrunden till problemet, vad man kan göra själv och var man ska söka hjälp. Det finns inte så mycket kunskap i ämnet. Extra roligt var att det var så många, både unga och vuxna, som kom och lyssnade, säger Marja-Lisa Rannerud, en av eleverna.

En annan föreläsning hölls av Risten Utsi, läkare på hälsocentralen i Jokkmokk. Även hon berörde pyskisk ohälsa bland samer men hon talade även psykiska problem generellt.

– Hon talade bland annat om var man kan söka hjälp om man mår dåligt. Det kan kännas jobbigt att söka hjälp i Jokkmokk. Då kan man ta hjälp på internet och söka hjälp på annat sätt. Sedan kom hon in på hur man ska stötta som kompis om man märker att någon av ens vänner mår dåligt, säger eleven Tova Isaksson.

Ytterligare en punkt var information om ätstörningar, som sköttes av eleverna själva.

– Det handlade om hur viktigt det är att man vågar prata om det, både bland barn och vuxna. Och att det också är viktigt att det upptäcks i tid, för behandlingsprocessen är lång och svår, säger Vanessa Hedman, elev.

Hennes skolkamrat Elsa Nordström sammanfattar:

– Jag tycker att det blev en bra dag. Det var roligare än man trodde på förhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om