Markusson ska bort
Först sparkades chefen för Jokkmokkshus och på måndag kickas Claes Markusson som VD i Jokkmokks Värmeverk.Socialdemokraten Roland Boman liknar det vid politisk utrensning.- Det förekommer i vissa länder, men vi bor ju ändå i Sverige.
- Där ska man anta stadgeändring som innebär att VD i kommunbolag inte kan avsättas utan samråd med kommunstyrelsen, säger Roland Boman, som misstänker att styrande i värmeverksbolaget vill förekomma det villkoret.
Snart nästa
Roland Boman håller det troligt att Claes Markusson snart också kickas som kommunchef.
Anklagelsen mot den styrande alliansen går ut på att maktskiftet i Jokkmokks kommun inneburit ett tillfälle att rensa bort oönskat folk.
Att alternativet, som jagat tjänstemän i många år, agerar är ingen överraskning. Däremot att jakten sker i alliansens namn, säger Claes Markusson.
- Alternativet bildades ju för det här. Det sitter gamla vendettor bakom och 1990-talet poppar upp igen när de får makten, säger Claes Markusson.
- Det finns en pricklista från tidigare som ska följas, säger Roland Boman.
Kommunalrådet Anna Hövenmark dementerar:
- Det här är extrem pajkastning. Vi blev valda mycket på grund av att vi vill göra på ett annat sätt än de som satt tidigare, kommenterar hon. Förändringen i värmeverket handlar om att utveckla verksamheten och därför ta in en tekniker som chef, uppger hon.
Anna Hövenmark säger att samarbetet med Claes Markusson som kommunchef fungerar bra och tillbakavisar att de nu styrande vill ändra på ledarskapet.
Som förr
Politiska debatten i Jokkmokk på senare tid hör samman just med ledarskapsfrågan i kommunbolagen.
Högste chefen i i kommunala Jokkmokkshus fick gå. Som VD i värmverksbolaget fungerar alltså kommunchefen Claes Markusson. För det får han 9.000 kronor i arvode, uppger han själv. Ordförande Hans-Åke Sundqvist, centerpartiet och tidigare med i alternativet, anger månadsarvodet till 12.000 kronor, grundat på årsersättningen 140.000 kronor.
Som skäl till att Markusson får gå formellt den 1 januari är att han har kontrakt för kalenderår. Ska han sägas upp bör det ske i tid, annars löper hans uppdrag hela 2008, resonerar Hans-Åke Sundqvist.
- Vi tittar på en organisationsförändring och är utan värmeverkschef så en fundering är att slå ihop det jobbet med det som VD, säger Hans-Åke Sundqvist.
Han påtalar att värmeverket, som nu eldar med flis, behöver titta på alternativa bränslen och ta upp frågan om att producera elström, vilket har ekonomiska fördelar. Andra kommuner har redan byggt om, eller byggt nytt, för att kunna elda med mer varierande bränslen. Det blir billigare.
Dyr konsult
Vid ett styrelsemöte i Jokkmokks Värmeverk nyligen kom frågan upp om att låta Stefan Oja, känd från Kiruna värmeverk, få ett konsultuppdrag och titta på saken. För det skulle han få 45.000 kronor per månad, framgår det av protokoll. Där framgår också att det var Stefan Oja själv som kontaktat Hans-Åke Sundqvist. Kanske blir Stefan Oja ny produktionschef, frågan är uppe.
- Så Stefan Oja ska bli ny chef och få 45.000 kronor i månaden för ett halvtidsjobb, i stället för en som har 9.000 kronor, kommenterar Roland Boman till Kuriren.
Diskussion om konsultuppdraget uppstod på sammanträdet. Det slutade med att styrelsen ska avvakta. Ledamoten Kent Ögren hävdade enligt protokollet att en provanställning, vilket var på tal, är olaglig. Inger Wikman (s) tvivlar på att Stefan Oja är rätt person.
Som drivande till att sparka Claes Markusson pekas Han-Åke Sundqvist ut.
- Jag har inte varit med om någon vendetta. Jag har varit politiker i tio år och har ingen surdeg att ta revansch för. Det är värmeverket, och hur det drivs, som intresserar mig, kommenterar han
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!