– Folk bryr sig mer och mer om matens historia och ursprung. Naturliga produkter, hållbarhet och lokalproducerat...det är det konceptet som vi haft hela tiden och det gör oss trovärdiga, säger Linn Huuva.
Hon driver restaurang, café, catering och till viss del försäljning av förädlade delikatesser. Konceptet är kopplat till det genuint samiska förhållningssättet till naturen.
Några favoriter är kråkbärsgravad sik, älgkalvsylta, osso buco på ren och det hembakade barkbrödet.
– Det ska vara råvaror som finns här uppe. Jag väljer medvetet att köpa in renkött trots att det är dyrare än nötkött. Jag gravar all fisk och allt kött själv och jag kryddar med de örter som finns här uppe, säger Linn Huuva.
Kunskapen har hon fått från sin mor, Greta Huuva. Hon var same med rötterna i Liehittäjä sameby men flyttade till Jokkmokk och levde med Linns pappa Anders Håkansson.
– Vi bodde på en biodynamisk gård och maten och kretsloppet var alltid i fokus. Det var helt naturligt. Det stod en gryta på spisen och puttrade allt som oftast och mamma experimenterade med maten, skapade nya korvar till exempel. Hon hade mycket med sig från Tornedalen, bland annat om respekten för naturen och hur man tar tillvara på hela djuret, säger Linn Huuva.
Någon matskola med obligatorisk närvaro var det inte tal om.
– Hon tvingade aldrig någon. Den som hade lust fick komma och vara med och prova själv. Det var inga märkvärdigheter. Det var något i sättet, hur hon var. Jag har själv sett det utifrån med mina flickor. De sögs till henne. Hon var som en magnet.
Det var också Greta Huuva som startade Viddernas hus för nästan 15 år sedan.
– Från början var det i mindre skala ute i Purkijaure. Mat till tillställningar och julbord. Jag var inte med utan jag jobbade med annat. Sedan var företaget vilande ett tag innan vi kände att vi ville ta upp det igen. Och det växte fort. Vi märkte att vi fyllde en lucka.
Se: Biebbmo, mat, tradition, trend
Samtidigt höll Greta Huuva i föreläsningar och kurser i matlagning och hur man plockar växter i naturen. Hon gav ut två böcker om det samiska kulturarvet och mattraditionerna. Den sista, "Naturen är mitt kök", kom ut 2014.
Greta Huuva medverkade också 2015 i Tor L Tuordas och Åsa Lindstrands dokumentärfilm "Biebbmo – mat, tradition, trend", som visades både i svensk och norsk television.
Och när SVT i fjol ville göra tv-serien "Smaker från Sápmi" blev hennes erfarenhet och kunskap bevarad en sista gång. Även Linn och hennes döttrar och andra medlemmar i familjen deltog.
– De ville spegla hur kunskaperna förs över från generationer. Det finns scener där hon flår tjäder och saltar fisk med barnbarnen.
Mitt i inspelningen dog dock Greta Huuva, som en längre tid haft cancer. Tv-serien sändes i slutet av 2017 och i ett av programmen hedrar familjen hennes minne.
– Det var tudelat att se programmen. Jobbigt när många minnen ploppade upp. Men samtidigt var det stärkande att se henne också.
Snart inleds Jokkmokks marknad och för Linn Huuva är det bråda tider.
– Vi har caféet öppet på dagtid men på kvällarna är det bokat av privata gäng. Det blir fullt upp.
Temat "Arktisk gastronomi" innefattar mer än bara det samiska mathantverket. Det kopplar till många av restaurangerna och besöksnäringens utbud av lokalproducerade varor och lokala rätter. I början av marknadsveckan hålls en temadag av North Business Arena, där bland andra lokala företagare, Swedish Lapland och elever från den nystartade utbildningen Samiskt mathantverk medverkar.
Draghjälp från olika håll saknas inte heller. I fjol spelade kändiskocken Tareq Taylor in nya program i BBC-serien Nordic Cookery i trakterna av Saltoluokta och Årrenjarka, som ännu inte sänts.
– Vi känner att det här ligger i tiden och har stora möjligheter att utvecklas ytterligare. Jag hoppas att besökarna tar sig tid att smaka av det stora matutbudet som finns på marknaden. Att äta renfilé i Stockholm är inte samma sak som att äta det i Jokkmokk, säger marknadsgeneralen Birgitta Nilsson.
Det skriver Linn Huuva under på.
– Jag känner direkt skillnad på om köttet kommer från en ren som haft det bra eller om den utsatts för stress.
Jokkmokk marknad hålls under vecka fem.