Förra fredagen kallades de två kommunanställda friskvårdskonsulenterna till möte med personalchef Jari Rubenson som förvarnade om uppsägning till den 1 januari då Energikällan läggs ned – trots att politikerna inte sagt sitt.
– Det känns konstigt. Vi har behövts, många tycker vi hjälpt dem mycket. Varför frågar man inte människor vad de tycker och vad det betyder innan man gör en sån här sak? säger Inger Åberg, friskvårdskonsulent.
Det är just en sådan konsekvensanalys, med personalens åsikter om friskvården och dess betydelse, som politikerna krävt innan de beslutar om nedläggning. Därför förhalades frågan av kommunfullmäktige. Beslut har ännu inte tagits.
Men ingen personal har tillfrågats. I stället har friskvårdskonsulenterna fått redogöra för sitt arbete.
– En måndag bad personalchefen oss att skriva ihop vad vi gör, det gjordes i en hast då det skulle vara klart till onsdagen, säger Inger Åberg.
Detta underlag samt statistik utgör nu den konsekvensanalys som säger att en nedläggning inte förändrar ohälsotalet.
Livlina
De flesta kommunanställda ser friskvården vid Energikällan som en livlina. Att det har förbättrat hälsan markant har uppmärksammats i riket. Lokalen ryms i samma hus som äldreboendet varför det är lätt att nyttja träningspass under raster och friskvårdstimmar, framförallt massage som behövs för onda nackar och axlar. Personalen vid Rosengård är upprörda över nedläggningen.
– Tack vare Energikällan har jag klarat mig och kan i dag jobba halvtid efter min sjukskrivning. Utan den hade jag inte kommit så här långt. Vem har råd att betala massage två gånger i veckan på en sjuklön? Det är alltid på personalen det sparas in, på oss som går på golvet. Ska vi fortsätta i det här tempot måste vi ha kvar vår livlina, säger Anki Andersson.
– Konstigt att ingen frågar oss. Betyder vi inget? Jobbar man heltid här orkar man inte gå och träna efter jobbet, då är man för trött, säger Kerstin Hansson.
Personal vid övriga avdelningar håller med, förutom Linnégården där de inte hinner nyttja friskvårdstimmen och hellre behåller de anställda, som ska krympas, än Energikällan. Massage nyttjas dock av de allra flesta.
Enligt personal har friskvården även bidragit till bättre arbetsklimat. De är övertygade om att en nedläggning blir dyrare för kommunen.
– Att lägga ner den enda solglimten betyder mer sjukskrivningar, säger Margaretha Johansson, Akkatsgården.
Nedläggningen en chock
För vårdpersonalen blev beskedet om nedläggning av friskvården Energikällan en bestörtning. Personalchef Jari Rubenson har förvarnat om uppsägning trots att politikerna ännu inte tagit beslut om saken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!