Ockuperar Kamajokk

Skogsägaren Curt-Lennart Stenman ockuperar sin egen mark inom naturreservatet Kamajokk. Från och med i dag bor han i en skogskoja och för ett skyltkrig fram till jul - med syfte att regeringen häver reservatsbildandet.

OCKUPANT. "Jag kommer att göra alla aktioner som bara går och får väl kalla till Greenpeace", säger Curt-Lennart Stenman, markägarnas talesman som fortsätter kampen för rätten till sin egen mark genom ockupation.

OCKUPANT. "Jag kommer att göra alla aktioner som bara går och får väl kalla till Greenpeace", säger Curt-Lennart Stenman, markägarnas talesman som fortsätter kampen för rätten till sin egen mark genom ockupation.

Foto: Agneta Nyberg

Jokkmokk2009-11-03 06:00
- Jag vill att miljöminister Andreas Carlgren tittar på det här. Stockholmarna måste vakna upp. Annars får jag lägga mig utanför riksdagshuset. Jag ger mig inte. Det här ärendet är så misskött, säger Curt-Lennart Stenman, ordförande i Kvikkjokks samfällighetsförening som länge kämpat för markägarnas äganderätt och emot reservatet. I går tog han de första skyltarna med sig till Kvikkjokk. I dag står dessa uppställda i området kring Kamajokk som blivit naturreservat trots många markägares protester, namnsamlingar, överklagande och kommunens nekande. Till miljödomstolen
Klockan 12.00 inleder han ockupationen av sin egen mark och bor i skogsvagnen som står kvar sedan avverkning, några kilometer utanför byn Kvikkjokk, fram till den 19 december. - Då har det gått ett år sedan regeringsbeslutet. Jag ska hålla ut till dess att ärendet hamnar i miljödomstolen eller att regeringen river upp reservatet. Jag ska hålla mig uppdaterad och utsmycka reservatet med nya skyltar varje dag, säger han. Länsstyrelsens reservatsbeslut som omfattar 608 hektar kom år 2007 och överklagades till regeringen som avslog ansökan i fjol. Det överklagades till regeringsrätten som valde att inte ta upp saken. Så länge ingen dom finns som grund för reservatet hyser Stenman hopp. Besökare välkomnas. Ingen tummelplats
Trots flera inbjudningar har varken landshövdingen, miljö- eller jordbruksministern besökt Kamajokk. Ingen ersättning har utgått. Skogsbruket stoppades med länsstyrelsens interimistiska reservatsbeslut år 2002 varför stormfälld skog för miljontals kronor ligger kvar. Trakten är svårframkomlig. - Jag vill inte hålla 143 hektar till allmänhetens tummelplats. Hur ska de ta sig dit? Dessutom är det allemansrätt. Äganderätten har försvagats successivt, säger Stenman. Eilert Apelqvist, ombudsman vid Lantbrukarnas riksorganisation, håller med: - Vi förstår frustrationen. Det är så många markägare känner. Ingen ersättning och den här nonchalansen från myndigheternas sida. Det bildas väldigt många skyddade områden. Markägarna har skött om skogen, sedan kommer staten och säger att den skötts så bra att nu tar vi den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om