Polisen: Stannar de ska de avlivas
Om björnarna har stannat i Njavve ska de avlivas, menar polisen. Att räkfrossa ger björnfrossa är en allmän kännedom, enligt länsstyrelsen.
Den bild han fått är att det handlat om en björnhona med två ungar som observerats kring en gårdsinfart, där soptunnan sedan välts omkull. Och att det för två veckor sedan fanns en annan, ensam björn i området som klöst mot en förrådsvägg samt att en person hört konstiga läten utanför huset. Ett rivet renskinn kände han inte till.- Vi kan inte skicka ut folk och jaga björn som går förbi ett hus. Men kan man konstatera att det är samma björn som håller till där ska den avlivas direkt. Då är det ett avvikande beteende, samma som att de återvänder till soptunnor, säger Tony Kvickström.För att räknas som nödvärn ska det vara ett pågående björnangrepp mot en människa eller tamboskap. Björnfrossa
Att honor med ungar söker sig mot vägar och bebyggelse för att skydda ungarna mot angrepp från brunstiga hanar under brunstperioden maj-juni kan bli problem.- Det kan också vara ungbjörnar som är dumma och oskygga som kommer nära. En stor björn undviker människor, annars hade den inte blivit stor, säger naturbevakare Alf Karlsson.Är det räkfrossa på kvällen och björnfrossa på morgonen?- Ja, det är en allmän kännedom och något vi fick klart för oss med björnarna som höll till vid soptunnorna i Sunderbyn tidigare. Men det är polisen som har möjligheter att göra något. Njavveborna har känt sig besvärade och vi har förmedlat det till polisen. Vi har själva inte sett något då vi var där och tittade, säger Thorsten Nilsson, länsstyrelsen.Att björnstammen har ökat är alla ense om. Ingen vet hur mycket. I höst görs norrbottens första björninventering.- Stammen har ökat många procent de sista 20 åren och börjar vara talrik över hela länet, säger Alf Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!