Samebyn kan få katastrofhjälp
Rendöden på Kutjaures is innebär ett hårt ekonomiskt slag mot Sirges sameby och internationell katastrofhjälp söks nu av den samiska organisationen Rusa. Antalet kadaver blir nu ett miljöproblem.
- Det är en ungefärlig beräkning byggd på avelsvärdet och en jämn könsfördelning men det är troligen mer än så. Är det fyra hundra renar är förlusten dubbelt så stor. Då har vi inte beräknat det pris som betalas socialt och fysiskt av byns medlemmar genom den stress och oro som en sådan här händelse utlöser. Problematiken förstärks av att det rör många unga renägare med mycket små ekonomiska resurser, säger Nils Walkeapää, företrädare för Rusa.Katastrofstöd från FN ska begäras.- Vi anser att det som hänt måste likställas med en nationell katastrof. Vår förhoppning är att det via FN sedan vidtas åtgärder på nationell nivå, säger Walkeapää.Ett miljöproblem
Mängden kadaver innebär också ett miljöproblem som nu blir Jokkmokks kommuns ansvar.Enligt Erik Gustavsson, enhetschef för naturresurs- och rennäringsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten, har en liknande ansamling av kadaver inte anträffats i fjällområdet under hans 50 år långa tjänstgöringstid vid länsstyrelsen. - Antalet kroppar blir en sanitär olägenhet. Omhändertagandet blir nog väldigt kostsamt. Att bränna kropparna är nog inte lämpligt och att gräva ned dem blir svårt, menar han.Mängden kadaver kan också samla rovdjur i området till men för renskötseln.Behöver hjälp
I Jokkmokks kommun har man redan reagerat.- Vi har sökt erfarenhet från andra platser men de har tillnärmelsevis inte haft något i den här storleksordningen att ta hand om. Men klarar inte renägarna av det måste vi ta hand om det. Vi har börjat fundera men har inget färdigt svar. Något sådant här har ju aldrig inträffat förr någonstans. Frågan vi ställer oss är om Jokkmokks kommun ensam klarar av att ta kostnaderna och finna lämpliga lösningar, säger Bengt Nilsson, Räddningstjänstchef.
Organisationen RUSA, Rätten för Urfolk Samerna, hävdar samernas ägande och egendomsrätt till sitt land, näring, kultur, seder och bruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!