Hon kallar sig designaktivist men egentligen är hon designer med inriktning på förändring. Senast har hon gjort en social konsekvensanalys av stadsflytten i Kiruna.
I sitt arbete har Sanna Möller från Piteå mötts av blandade reaktioner på stadsflytten i Kiruna. Några känner sig utanför framtidsplanerna medan andra ser potentialen att göra någonting bra.
- Det är klart att staden måste flyttas men just nu handlar det mycket om att den egentligen inte flyttas utan den rivs och byggs upp så den stora frågan har varit vem som kommer att ha råd att bo där, säger Sanna Möller.
Kommunikationsbrister
Trots att kommunen vid flera tillfällen har bjudit in kommunmedborgarna för dialog och synpunkter i arbetet med stadsflytten så verkar kommunikationen vara en av punkterna som inte tycks ha fungerat särskilt väl. Hon tror att öppenhet är nyckelordet för att lyckas med det gigantiska projekt som stadsflytten innebär.
- Har man väl fått igång en öppenhet så tror jag att det blir tydligare vad som behöver göras så att det inte är en så tryckt stämning kring vad som behöver göras. Det är inte bara att flytta, säger hon.
Skeptisk
Trots arbetstillfällen och lokala högkonjunkturer i en del av landet som annars tyngs med arbetslöshet så är Sanna Möller skeptisk till fler gruvetableringar.
- Jag har studerat hållbar utveckling och att se en framtid med gruvor här är inte en hållbar framtid, säger hon och fortsätter:
- Hela vår livsstil med gruvetableringar och dammbyggen är inte en hållbar utveckling. Jag är skeptisk. Det är en framtid men frågan är om den är hållbar.