I stadgarna står nämligen att förvaltningen ska upplösas om någon av parterna lämnar samarbetet. Laponiatjuottjudus består av sju samebyar, Naturvårdsverket, länsstyrelsen, Jokkmokks kommun och Gällivare kommun.
– Vi beklagar om förvaltningen faller. Det vore jättetråkigt för vi anser att det är en superbra lösning och ett modernt förvaltarskap. Men om någon part drar sig ur så upplöses föreningen och staten tar tillbaka förvaltningen, säger Johan Antti, länsråd.
Hur snart det kan ske är oklart.
– Vi får se vad byarna säger först. Sedan finns ett kansli med en handfull anställda som vi har ett arbetsgivaransvar för. Hur allt ska gå till har jag ingen uppfattning om i dag, säger Antti.
Förvaltningen syntes räddad efter den uppgörelse som nåddes i höstas. Jokkmokks kommun hade krävt ett roterande ordförandeskap mellan kommunerna och samebyarna, något som man efter en flera år lång strid till sist enades om.
Läs mer: Dokument: Högt spel om världsarvet
Men samebyarnas samarbetsorgan Mijá ednam var splittrad. De fyra Jokkmokksbyarna Sirges, Jåhkågasska, Tuorpon, Luokta Mava röstade för ett delat ordförandeskap medan de tre byarna från Gällivare; Baste cearru, Unna tjerusj och Gällivare skogssameby, ville att ordförandeskapet alltid skulle tillhöra Mijá ednam. Konflikten fick till följd att Helena Omma avgick som ordförande för Mijá ednam.
Läs mer: Kommunen vann striden om världsarvet
Det är också de tre Gällivarebyarna som nu hotar att dra sig ur, rapporterar Sameradion.
När Laponiatjuottjudus partsråd hölls tidigare i veckan lämnade byarna in en gemensam skrivelse om att de önskade att lämna förvaltningsföreningen.
Innan så sker måste dock respektive samebys årsmöte ta beslutet.
– Det känns ju inte riktigt bra att sitta med längre. Vi har stridit för att styra Laponia, nu hamnar vi på efterkälken. Men det är samebyns årsstämma som ska yttra sig i frågan hur de vill göra, säger Stig Persson ordförande i Gällivare skogssameby, till Sameradion.
Läs mer: Därför gjorde samebyarna upp om världsarvet
Samebyarna skriver: “Vid diskussionerna i partsrådet har det blivit tydligt att majoriteten inte vill diskutera frågan om ordförandeskapet, eller förändra föreningens stadga, utan är nöjda med den ordning som fastställts på extra partsrådet 2018”.
Gällivarebyarna anser vidare att det skett en förskjutning i acceptansen av samerna som urfolk, och att varken den samiska majoriteten eller konsensusförfarandet i fortsättningen gäller i Laponiatjuottjudus.
Skrivelsen överraskade övriga samebyar.
– Jag kan inte säga så mycket mer än att jag sett skrivelsen. Vi måste först och främst vänta och se vad som beslutas på de berörda samebyarnas årsmöten innan vi kan göra något, säger Jakob Nygård, ordförande i Laponiatjuottjudus, till Sameradion.