Lahtis obekväma fråga på stämman

Riksdagsledamoten Birger Lahti (V) kraschade stämningen på Vattenfalls årsstämma i mitten av april.

Riksdagsledamoten Birger Lahti ställde obekväma frågor på bolagstämman om Vattenfalls motstånd till projektet att försöka få liv i Letsi torrfåra, belägen i Lilla Lule älv nära Vuollerim.

Riksdagsledamoten Birger Lahti ställde obekväma frågor på bolagstämman om Vattenfalls motstånd till projektet att försöka få liv i Letsi torrfåra, belägen i Lilla Lule älv nära Vuollerim.

Foto: Montage

Jokkmokk/Stockholm2019-05-02 11:29

Vänsterpartisten från Pajala tog mikrofonen och ställde obekväma frågor om varför kraftjätten ställt sig negativ till pilotprojektet med att få minimitappning i Letsi torrfåra, kallad Europas längsta torrfåra.

– Jag tycker att man i alla fall kunde medverka till en oberoende utredning för att se vad det kunde betyda, för miljön i älven, fisket och bygden. Det är man skyldig att göra, säger Lahti.

Norrbottens Media har tidigare berättat om miljökämparna i Jokkmokk och Vuollerim, som drivit på för att få miljöåtgärder men stött på motstånd. Luleälven offrades förra året när riksdagen beslutade hur Sverige ska anpassa sig till EU:s vattendirektiv, något som gick i linje med Vattenfalls vilja.

Läs mer: Luleälvens kämpar överklagar till EU

– Men innan de gigantiska förlusterna i Nuonaffären var Vattenfall inte alls lika negativt inställd till Letsiprojektet. Klart det finns utrymme ändå. Ett spill på 10 kubikmeter i sekunden i Letsi skulle kanske ge 15–18 miljoner i förlorade intäkter per år för Vattenfall. Det är inte mycket pengar jämfört med vad Luleälven ger.

– Att medverka i projektet skulle dessutom betyda mycket för Vattenfalls image och ännu mer för de människor i bygden som var med när Vattenfall gav löften till folket som man inte hållit. Nu går pengar i stället till en miljöfond där åtgärder görs i södra Sverige, trots att vi här pratar om Europas längsta torrfåra. Det finns ingen motsvarighet till den.

Birger Lahti fortsätter:

– Eftersom Vattenfall inte har något annat uppdrag än affärsmässigt så gör bolaget säkert rätt. Men då tycker jag att det är statens ansvar att ingripa och förklara för dem vilket beslut de ska ta. Vi har ju både en näringsminister och en miljöminister.

I egenskap av riksdagsledamot har Lahti rätt att gå på alla stämmor i bolag där staten är ägare.

Birger Lahti fick bland annat svar från Vattenfalls vd Magnus Hall, som konstaterade att det under utredningstiden varit bra diskussioner och att bolaget försökt få med alla synpunkter.

– Men från vår sida handlar det om att se till att vattenkraften får utnyttjas på det sätt som den ska. Där är våra positioner, sade Hall.

Stämman hölls den 11 april på Vattenfalls huvudkontor i Solna. Birger Lahtis fråga kan ses på den här länken. Lahti kommer in efter cirka 44 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om