"Jokkmokks marknad" till Huddinge

I veckan arrangeras Jokkmokksdagarna i Huddinge. En tjugoåring som lockar allt fler besökare som vill få en smakbit av Jokkmokk.

Leif Öhlund, Jokkmokks tenn, säljer mest ringar under dagarna i Huddinge.

Leif Öhlund, Jokkmokks tenn, säljer mest ringar under dagarna i Huddinge.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-10-22 09:25

Jokkmokksdagarna i Huddinge började som ett kulturellt utbyte vänorter emellan. Det var över 20 år sedan. Numer är det en miniversion av Jokkmokks marknad som varje höst reser ett tiotal kåtor i Huddinge centrum. Under veckan är det dags igen. Under fem dagar, från onsdag till söndag, samlas en mängd försäljare på torget och besökarna strömmar till.  

– Fler och fler hittar hit. Förra året hade vi 86 000 besökare. Jokkmokksdagarna ger jättemycket kontakter till oss, inte bara för stunden. Det har hänt att folk kommit in under sommaren och sagt att de besökt oss i Huddinge, säger Elise Tullnär från föreningen Gamla apoteket som samordnar det hela.

I måndags körde en lastbil söderut fullproppad med delikatesser och hantverk. I år deltar tio försäljare, bland annat Jokkmokks bär, Jokkmokks tenn och Co Sapmi. Mathantverkshuset i Vuollerim är också på plats med sina ostar – tillverkade av mjölk från fjäll-ko– varav en sort vunnit VM-brons. En annan av deltagarna är Kent Oskarsson som lagar mat och bakar traditionellt samiskt bröd, så kallade gahkko, på plats på torget i Huddinge. Enligt uppgift landade hela 1500 kilo deg i sörlänningarnas magar ifjol.

Jokkmokks tenn, som firar 75 år i år, har deltagit under alla de drygt tjugo åren. 

– Vi gör det för att det är roligt. Det är ett avbräck från det vardagliga arbetet. Men det är också bra marknadsföring, för oss själva förstås, men också för Jokkmokk. Även vi märker att en hel del kunder som kommer in på sommaren också har besökt Jokkmokksdagarna i Huddinge, säger delägaren Leif Öhlund.

– Vi blir alltid otroligt väl mottagna. Det känns som att folk väntat på oss när vi kommer ner.

Jokkmokksdagarna i Huddinge bjuder även på kultur. Maxida Märak står på scenen under helgen och ett populärt inslag från ifjol finns även med i år, jojk-workshop med Juhán Niila Stålkka. Fotografen Gunilla Falk visar sina bilder under rubriken "Vid vägs ände - där gammelskogen tar vid" och Helena Länta delar med sig av glimtar ur sitt liv som renskötare. En film om naturfotografen Edvin Nilsson kommer också att visas. 

Ett företag som däremot inte kommer att vara med i år är Jokkmokk chark.

– Vi bygger upp nya system för lufttorkning och har experter från Italien här. Vi kan inte heller avvara vår personal, säger Linda Kvickström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!