I dag är det alltså råsaftcentrifugens stora dag.

Årets julklapp 2013.

Är det verkligen så populärt att centrifugera fram saft nu för tiden att den är värd titeln? På riktigt?

Knappast.

Nä, det där känns mest som ett ovanligt lyckat lobbyarbete, eller mutarbete, av tillverkarna och försäljarna av dessa råsaftcentrifuger.

Jag har nämligen svårt att tro att svenska folket är saftcentrifugerare av stora mått, eller att det finns en potential att vi kommer att bli det.

Starkt jobbat förresten att utse Årets julklapp sådär en månad innan julafton ägt rum. Men om det är så det fungerar så skulle jag vilja passa på att dela ut ett par OS-guld till Charlotte Kalla redan i dag. Grattis Charlotte, mästerskapsdrottning på OS 2014. Fantastiskt.

Tar man sig en titt på listan över tidigare vinnare av Årets julklapp så finns det en mängd giganter som mer eller mindre förändrat vårt sätt att leva. Videokameran, cd-spelaren, cd-skivan, mobiltelefonen, platt-tv, internetpaketet, boken. Tungviktare allihop.

Sen finns det paranteser som bakmaskinen, spikmattan, pokerset, en matkasse, bland andra.

Råsaftcentrifugen hamnar i samma fack som det största skämtet av dem alla, Det elektroniska husdjuret. 1997 års vinnare.

Man ser det ju framför sig, när arkeologer om sisådär en miljon år gräver fram en människa från vår tid och i handen så finns en liten Tamagotchi. Under skelettet ligger en spikmatta, vid sidan om återfinns ett pokerset och i resterna från det som var ett kök hittas slutligen en råsaftcentrifug.

Oanvänd.

– Stolta ögonblick från vår tid. Konsumtionstiden. Slit och släng-tiden.

Så många stackars råsaftcentrifuger går nu en tråkig framtid till mötes. I några dagar får de leva loppan på bästa plats i köket. Men redan vecka två är det dags för skåpet och där stannar de i ett år eller två innan det är dags att läggas ut på Blocket, Men eftersom de blivit snudd på osäljbara så landar de till slut på loppmarknader av diverse slag där de hunsas runt ett bra tag innan någon förbarmar sig över skramlet, pröjsar en tia, och bär hem eländet till skåpet igen efter endast en centrifugering.

Jaja. Kanske kan utmärkelsen Årets julklapp vara en quick-fix för oss som inte lägger alltför stor vikt vid julklappar. Det är klappat och klart, liksom.

Jag har själv som tradition att i panik köpa de sista julklapparna på julafton och de ska helst slås in minutrarna innan avfärd eller ibland sekunder innan de öppnas. Lite mer framförhållning hade ju inte skadat i mitt fall.

Man kan ju därför redan nu börja spekulera om vad som blir Årets julklapp nästa år. Några saker kan vi utesluta. En prenumeration av en papperstidning av den typ du förmodligen håller i handen just nu känns inte som en glödhet kandidat - men varför inte en prenumeration på en nättidning?

Jag menar, kan man lobba fram råsaftcentrifugen till segern så borde det gå att jobba hem en titel till den lokala journalistiken.

Det skadar inte att försöka i alla fall.

Årets julklapp 2014 blir alltså - en nättidningsprenumeration.

Det är inget mänskligheten behöver skämmas över i framtiden.

Tvärtom.

God jul på er och centrifugera försiktigt nu.