Jakt

(Denna text är hämtad från VK.se)

– Vi sköt en av vargarna i går, den som uppehållit sig vid Granö. Den tog vi skyddsjaktsbeslut på i förra veckan och har haft koll på under julhelgen, säger Björn Jonsson, enhetschef vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Han berättar att det är samebyn i området som har haft bevakning på vart vargen uppehållit sig och att de sett spår som de kunnat följa.

– Den kunde sedan skjutas på annandagen, säger Björn Jonsson.

Vargen var en skandinavisk vargtik som uppehållit sig en längre tid i trakten.

På tisdagsförmiddagen sköts ännu en varg. Det rörde sig om en varg som man spårat och observerat redan i november.

– Den har setts utanför Bygdsiljum och i början av december kunde vi också spåra den närmare Burträsk, säger Björn Jonsson.

Han berättar att när man på juldagen återigen såg spår från vargen i ett område mellan Bygdsiljum och Burträsk så tog man beslut om skyddsjakt.

– Man hade då koll på vart vargen var och kunde skjuta den under tisdagförmiddag. Det var en skandinavisk hane, säger han.

När det gäller de två vargar, troligen en hane och en hona, som synts till under en längre tid vid Nordmaling finns ett skyddsjaktsbeslut även på dem.

– Där har man på måndagsmorgonen sett spår efter i varje fall en av vargarna. Där pågår jakt just nu, säger Björn Jonsson vid lunchtid på tisdagen.