Vid förhandlingarna i Gällivare Tingsrätt blev det tydligt hur komplicerad och snårig sakfrågan är. Under 18 förhandlingsdagar med start i maj, 2015, stöttes och blöttes mycket gamla lagar, upplåtelser och kungliga bestämmelser, som lyftes fram i förhandlingen. Det var upp till rätten att orientera sig i bevismaterialen från båda parter. Det gjorde man så småningom. Beslutet var enhälligt och Tingsrätten gick på samebyns linje. Girjas sameby fick rättigheterna att förvalta jakten och fisket.
– Det var otroligt skönt. Hela processen var så otroligt kränkande. Staten valde att ifrågasätta mig och mitt folks rätt. Jag blev kränkt när staten inledde med sin strategi. Från den stunden blev Girjas-målet politiskt laddat, säger Matti Berg, frontfigur och ordförande i Girjas sameby.
Från statens håll har aldrig ambitionen varit att kränka, menar Justitiekanslern. Men målet är svårtytt och man måste se till historien, också juridiskt, för att få bilden klarlagd. Efter statens överklagan är det nu upp till Hovrätten att antingen förkasta eller styrka Tingsrättens tidigare dom.
– Vi vill pröva det här ända upp till högsta instans om det är nödvändigt. Det är en oerhört principiellt viktig fråga som behöver fastställas, säger Anna Skarhed.
Där är parterna överens:
– Vi anser också att det måste fastläggas juridiskt. Vi vet ju vad vi anser att vi har rätt till men någonstans måste rättsläget kartläggas, säger Matti Berg.
Sedan många år utövar staten i praktiken rättigheter till jakten och fisket i fjällvärlden. Samtidigt anger rennäringslagen att det är samerna som äger rätten till jakt och fiske i fjällen. Det är den här juridiska tvetydigheten som är grunden till samebyns stämning mot staten. Staten hävdar sin rätt som fastighetsägare över marken och att staten i egenskap av fastighetsägare därför har jakt- och fiskerätt på området.
– Vi har tidigare haft mål med liknande frågeställningar. Nu måste det fastläggas i lagstiftningen hur lagen ska förhålla sig till verkligheten, säger Anna Skarhed.
– Det är aldrig bra att leva med ett otydligt regelverk. Det skapar konflikter och frågetecken i onödan. Från samebyns sida så måste det här fastläggas för att vi ska kunna bedriva en rationell renskötsel, säger Matti Berg.
Är ägandeskapet eller nyttjanderätten viktigast för er?– För samebyns del är nyttjanderätten jätteviktig, för renskötseln. Men vi måste också kunna ha inflytande på hur övriga medborgare använder markerna. Vi måste kunna bedriva vår näring, säger Matti Berg.
Vilka förväntningar har ni på förhandlingarna?– I ett modernt samhälle måste det bli en modern tolkning av folkrätten. Förändringarnas vindar blåser vad gäller synen på urfolk och mänskliga rättigheter. Vi skulle aldrig ha behövt hamna i domstol från första början. Det borde ha löst sig politiskt för länge sedan, säger Matti Berg.
Måndag 08:30:
Rättegången inleds 08:30 på måndagen vid Umeå tingsrätt. Vår reporter på plats, Tommy Lundqvist rapporterar om att det redan är väldigt mycket människor utanför tingsrättens lokaler.
Bland åhörare finns artisten Sofia Jannok och konstnären Anders Sunna. Den sistnämnde har gjort ett konstverk tillägnat det omtalade Girjas-målet.
Hovrätten inleder med sakframställan i målet, en sakframställan som planeras att pågå i fem dagar. Själva rättegången beräknas pågå i fem veckor. Vi rapporterar kontinuerligt under dagen.