Tidigt på fettisdagen samlas besökarna på stadens kaféer. Många hämtar upp beställningar till jobbet, andra slår sig ner på plats och fikar. Ett av Luleås mest populära konditorier, Börje Olsson, har nästan fullt av semmelätande gäster vid halv tio.
– Vi är på besök från Kiruna men vill passa på att fika när vi är här, säger Maria och Jörgen Mämmi.
Vad tycker ni om semlorna här?
– De är jättegoda!
Mona Lundqvist, chef på Börje Olsson i Smedjan, säger att fettisdagen är bland de mest intensiva dagarna. Hon har dock svårt att uppskatta hur försäljningen blir.
– Än så länge är det mest beställningar som hämtas upp. Efter lunch kommer många förbi och fikar eller köper med sig hem. Vanligtvis brukar det totalt bli mellan 4000 till 5000 semlor som vi säljer.
Är det mycket att fixa?
– Absolut, vi har tagit in extrapersonal från Friends, säger Mona Lundqvist.
Inne på Condis sitter Elena Svedlund. Hon har valt att gå hit och fika eftersom hon vet att de gör bra semlor.
– De är så goda här. Det är första semlan idag men min man ska göra semlor senare så det blir nog fler, säger hon.
Påväg ut från Café La vache kommer Katrin och Jan-Olov Sundbergh, som är på besök från Skåne.
– Vi såg en kafé-skylt och kände att vi behövde svänga förbi för att köpa semlor.
Är det första semlan för i år?
– Vi har ätit en innan, det här blir andra.
Inne i Smedjan är Leif Hjelte, Lions programansvariga på Gråsjälören, på jakt efter semlor, men inte till sig själv.
– Jag är ingen semmelfantast, jag ska köpa för att ge bort. Jag hade helst velat köpa ute på Gråsjälören, men där säljer vi bara våfflor. Folk är inte intresserade av något annat där ute, säger han.
Henrik Gröntvedt är på plats först av alla på Wallsténs Café för att hämta upp beställningen för jobbet.
– Jag har beställt 20 stycken. Själv kommer jag äta en, då är det fortfarande gott, säger han.