Båtskärsnäs bjuder in till skapande

Nu ska konsten och kulturen utvecklas i Båtskärsnäs. Och det handlar om bidrag från byborna själva.

UTVECKLING. "Vi vill bidra till att hjälpa människor att hitta sina intressen och att utveckla dem", säger Eeva-Leena Väätäjä, till vänster. Övriga: Hjördis Alvinder, deltagare (mitten), Anna-Stina Johansson, deltagare samt Pirjo Roponen-Lunnas, kursledare.

UTVECKLING. "Vi vill bidra till att hjälpa människor att hitta sina intressen och att utveckla dem", säger Eeva-Leena Väätäjä, till vänster. Övriga: Hjördis Alvinder, deltagare (mitten), Anna-Stina Johansson, deltagare samt Pirjo Roponen-Lunnas, kursledare.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-09-03 06:00

På fredagen fanns konstläraren Pirjo Roponen-Lunnas från Uleåborg på plats i Båtskärsnäs för att lära ut fotograferandets ädla konst till 14 deltagare. Kursen är en del i ett tvåårigt konst- och kulturprojekt där ytterligare två små orter deltar, estniska Muhu och finska Meri-Toppila utanför Uleåborg. Begreppet konst innehåller många olika former av skapande. Utöver foto kommer även en skrivarkurs att inledas i byn, vidare väntar även design och hantverk på programmet.

Skapar välmående
- Människor växer med konst och skapande. Det här är ett sätt att hitta varje persons egen gren i sitt skapande, säger Pirjo Roponen-Lunnas.

Eeva-Leena Väätäjä, konstnär i Båtskärsnäs, har bidragit till att projektet hamnade just där.

- Jag vill få mer verksamhet till byn. Delaktighet är viktigt. När bybor är aktiva skapas ett välmående, man ska inte bara vara passiv konsument, säger hon.

Syftet med projektet är att hitta den nya historien på varje deltagande ort. Och där bidrar deltagarna med sina texter, fotografier, målningar eller andra skapande former. Allt kommer sedan att publiceras på en gemensam hemsida och eventuellt även i tryck.

- Det här är en kreativ process där vi stöttar människor som annars arbetar i det tysta. Samtidigt får deltagarna möjlighet att se hur man jobbar på andra platser, säger Pirjo Roponen-Lunnas.

Eeva-Leena Väätäjä hoppas på ett stort deltagande inom de olika områdena och alla är välkomna - inte bara bybor. I fotokursen medverkar förutom bybor även utsocknes personer. En av dem är Anna-Stina Johansson från Gällivare.

- Jag vet inte vad jag har gett mig in på, men jag vill bli överraskad, säger hon.

Learning village-Belongingnes - så lyder namnet på projektet som finansieras via Nordiska ministerrådets ramprogram för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna, Nordplus.

Nordplus ska bidra till att stärka gemenskapen och den nordisk-baltiska identiteten med utgångspunkt i ländernas historiska, kulturella och demokratiska samhörighet.

Medfinansiär i Kalix är ABF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om