För ett år sedan blev Kalix kommun förvaltningsområde för finska och meänkieli. Det kräver att det finns personal i kommunen som kan kommunicera på de två språken.
För samtliga förvaltningsområden i landet är två områden prioriterade - förskolan och äldreomsorgen.
Under det första året har kommunen bland annat utsett kontaktpersoner inom sina verksamheter och tagit fram en tvåspråkig hemsida.
Önskemål
Kalix finska pensionärsförening, Kalixin Pirteät, har framfört önskemål om en finsktalande avdelning inom äldreomsorgen.
Ett behov som många äldre önskar, enligt dem. Nu har arbetet inom äldreomsorgen påbörjats via ett projekt där språkkunskaperna bland personalen ska kartläggas. Dessutom ska behovet av hemspråket bland de boende ses över.
Projektledare är Minna Hakanen som är tjänstledig året ut från sitt arbete som enhetschef inom äldreomsorgen.
- Nu ska de boende ges möjlighet att uttrycka hur de upplever sin situation men på sitt eget språk, säger hon.
Finska - en merit
I dag finns personal som talar finska eller meänkieli inom alla enheter. Inom socialförvaltningen totalt har 25 procent de språkliga kunskaperna, enligt Minna Hakanen.
- Men vi kan bli ännu bättre. Framöver kommer vi att ange kunskaper i finska och meänkieli som en merit vid anställningar, säger hon.
Huruvida det kommer att öppnas en avdelning för enbart finsktalande vet hon inte.
- Det är upp till politikerna att besluta. Vi tror att vi klarar oss utan en specifik avdelning eftersom språkkunskaperna är så spridda, säger Minna Hakanen.
Göra rätt
Projektet pågår året ut men krävs det mer tid kommer det att förlängas, enligt Kenneth Björnfot, ansvarig vid kommunen för arbetet med minoritetsspråken.
- Det här kan ta tid men vi måste göra allt på rätt sätt. Jag tror att vi kommer fram till ett bra resultat, säger han.