Bröt blir kvar på Vassholmen

Färjan till Vassholmen får större kapacitet lovar Kalix kommun. Därmed är teaterföreningen Bröts sommarspel räddat till Kalix.

FIXAT. Beslutet har kommit - färjan till Vassholmen är fixad och Bröt fortsätter. Från vänster: Simon Häggström, Yvonne Häggström, Kjell Morin, Marianne Lindgren, Karolina Johansson, Lars Johansson samt Conny Lindgren.

FIXAT. Beslutet har kommit - färjan till Vassholmen är fixad och Bröt fortsätter. Från vänster: Simon Häggström, Yvonne Häggström, Kjell Morin, Marianne Lindgren, Karolina Johansson, Lars Johansson samt Conny Lindgren.

Foto: Josefin Wiklund

Kalix. 2010-03-28 06:00
Sedan 1995 har Bröt haft Vassholmen som spelplats. Publikens gensvar har varit stort men förra året tappade föreningen såväl åskådare som det egna tålamodet. Droppen som fick bägaren att rinna över var ett besked att färjan, Lill-Emma endast fick ta 29 passagerare. Konsekvenserna blev att delar av publiken fick vänta i tre timmar på att få åka tillbaka efter avslutad föreställning. Det i sin tur ledde till färre sålda biljetter. Omöjligt
Eftersom kommunen såg det som omöjligt att uppgradera färjan för fler passagerare såg Bröt ingen annan möjlighet än att lämna Vassholmen inför årets föreställningar. Blickarna riktades mot Hägnan i Luleå. Nu blir det inte så. Orsaken är ett besked från fritids- och kulturchef Stig Strömbäck att färjans kapacitet ska uppgraderas till mellan 70 och 85 passagerare. Dessutom ska motorn som krånglat tidigare ses över eller bytas. -  Kalix kommun har garanterat att färjan ska åtgärdas, det känns jätteroligt. Nu kan vi fortsätta på Vassholmen, säger Kjell Morin. Fortfarande finns en del att önska för att skapa en ultimat spelplats för alla. Att färdas med rullatorer och rullstolar är svårt. -  Tillgängligheten måste bli bättre. Vi har många äldre i vår publik deras möjligheter att ta sig fram måste förbättras, säger Kjell Morin. Skolan
Bröts ambition är att göra den lilla lokala berättelsen till något större. Förra året handlade det om fiskekrig, i år är det byaskolan som står i fokus. Manus är skrivet av Yvonne Häggström. -  Huvudsyftet är inte att gnälla på Kalix kommuns skolpolitik. Jag vill visa hur långt man kan gå för att behålla sin skola, säger hon. Förvecklingar mellan byborna och Skolverket är att vänta men i sann Brötanda så löser sig nog allt till slut. Totalt spelas tio föreställningar med start den 1 juli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om