Det handlar om ett remissvar till närsjukvårdsutredningens slutrapport från kommunalråden Ellinor Söderlund (S) och Kenneth Sandberg (MP) som Norrbottens-Kuriren rapporterade om på tisdagen. I skrivelsen påpekar de bland annat att "det saknas en beskrivning av hur de vanligt förekommande och ofta återkommande sjukvårdsbehoven som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och patienter med andningsbesvär ska tas omhand."
- Jag blir bestört av att se hur dåligt pålästa de är. I landstingsplanen framkommer det klart och tydligt att intensivvården kommer att vara borta från Kalix senast 2014, säger Kurt-Åke Andersson.
Försämring
Han hänvisar till två specifika punkter i landstingsplanen där det står att läsa:
"Akut omhändertagande för patienter med tillstånd som kräver omedelbar bedömning och/eller omhändertagande ska finnas dygnet runt vid samtliga akutmottagningar och jourcentraler inom primärvården" samt:
"Den akuta verksamheten i övrigt ska koncentreras och effektiviseras. Denna koncentration handlar främst om oplanerade insatser/åtgärder i det fortsatta vårdförloppet som kräver specialistsjukvårdsinsatser."
Ska till Sunderbyn
Det innebär, enligt Kurt-Åke Andersson att omhändertagandet av akut sjuka först sker inom primärvården där en distriktsläkare tar emot och gör en bedömning, men krävs det specialistinsatser måste de utföras i Sunderbyn.
- Jag känner inte till en enda distriktsläkare som är redo att axla en akutläkares ansvar. Närsjukvård är inte förstärkt vård, det är en försämring. Det måste kommunalråden och alla andra förstå, säger Kurt-Åke Andersson.