"Det är uråldrigt att bara sikta in sig på killar"
Om en vecka ska åtta nybakade deltidsbrandmän i Kalix in i hetluften. Tre av dem är tjejer.
VANLIGT. - Trafikloyckor utgör en stor del av brandmannens vardag. Mikael Stanze instruerar Ronja Pettersson, Anna-Maria Jumisko och Emma Olovsson.
Foto: Britt-Louise Spets
De befinner sig på räddningstjänstens övningsfält i Kalix för en två veckors preparandautbildning till deltidsbrandmän - därefter börjar de jobba på allvar. Att brandmannayrket skulle vara vikt enbart för killar håller de inte med om. Jobbet handlar om så mycket mer än att släcka bränder vilket de har fått erfara under den vecka som gått. På torsdagen handlade det om att ta loss fastklämda personer. Instruktör, Mikael Stanzé övervakade det hela. Han ser gärna fler tjejer inom kåren. - Det är uråldrigt att bara sikta in sig på killar. Jag tror på kvinnliga brandmän, de håller alla gånger måttet, säger han. Vägval
Anna-Maria Jumisko är 23 år och studerar till brandingenjör, i sommar praktiserar hon vid räddningstjänsten i Luleå. Ronja Pettersson arbetar på Kalix sjukhus och gjorde sin gymnasiepraktik på räddningstjänsten, nu står hon inför ett vägval. - Jag väljer mellan vården eller räddningstjänsten men har inte bestämt mig ännu. Emma Olovsson, 21 år har via arbetsförmedlingen fått sex månaders praktikplats på räddningstjänsten. - Jag kan absolut tänka mig att jobba som brandman i framtiden, säger hon. Krävs det något speciellt för att en tjej ska klara jobbet? - Man måste vara tuff och våga ta för sig, är man tyst och blyg har man nog inget här att göra, säger Ronja Pettersson. Under veckan väntar bland annat rökdykning. En sak är de tre överens om. - De som tycker att tjejer inte passar in får tänka om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!