På Valborgsmässoafton 1980 spelade teaterföreningen Kavlarné Sangis upp sin första revy, Islossning. Platsen var Sangis Folkets hus, någon ljudanläggning fanns inte och ljuset levererades via en inhyrd byggstrålkastare.
- Men vi hade Kjell Morin och han hade en bra röst, säger revypappan, Rolf Engström.
Föreställningen blev uppskattad och det blev början på en tid fylld av såväl hårt arbete som stor glädje. I folkmun fick Kavlarné namnet Sangisrevyn som sedan levde kvar. Nu går revyn i graven.
- Sangisrevyn är avvecklad och återuppstår inte igen, säger Curt Engström, en av veteranerna och tillika bror till Rolf Engström.
Nya stjärnor
Sangisrevyn har under årens lopp vuxit till en stor apparat som har krävt mycket av såväl tid som pengar. Det har bidragit till beslutet att lägga ned.
- Vi var uppe i en kostnad på 500 000 kronor. Dessutom är jag 72 år och det har börjat kännas mer och mer jobbigt, säger Rolf Engström.
Han har stått en för stor del av de texter som levererats under årens lopp. Inspirationen har hämtats från massmedia och tips från allmänheten. En revy ska innehålla humor och sprida glädje men också visa på skevheter i samhället, enligt Rolf Engström.
- Vi har varit politiska budbärare men mot alla politiska färger, säger han.
Ett lyft
Det stora publikintresset förde Sangisrevyn till den stora scenen på Kalix Folkets hus 1994.
- Det blev ett lyft för både oss och publiken, säger Rolf Engström.
Han och Curt Engström sätter revyn Fittenborg 6 från 2005 där kommunens kvinnliga tjänstemän och politiker fick sina kängor, som nummer ett på deras topplista.
- Det pratades om den länge efteråt. Då visste vi att vårt budskap gick fram, säger Rolf Engström.
Ett annat minne är framförandet av Sangisrevyns tolkning av Ted Ströms låt Vintersaga som Rolf Engströms son, Björn Engström gett ny text med titeln En vintersaga - Garaile.
- Han sjöng den i Sangis första gången och lokalen kokade. Den var inte tänkt som så allvarlig men den blev så bra, säger Rolf Engström.
Sangisrevyn tackar för sig - hur känns det?
- Vi har lämnat det här och hoppas att det går bra för efterträdarna (se separat artikel). Det är viktigt för Kalix att kulturen lever, säger Rolf Engström.