Astrid Karbin, S-ledamot i socialnämnden, vädjade till ledamöterna att säga nej till en nedläggning av Gärdet.
- Det är den enda arbetsplats vi har för kvinnor i Morjärv. Om det blir nedläggning är det här en sorgedag för vår bygd, sa hon.
Margareta Sundkvist, S-ersättare i nämnden, påtalade den protestlista med 216 namn mot en nedläggning som finns och läste upp ett brev från en anhörig om konsekvenserna.
Argumenten klingade förgäves. Efter en begärd ajournering från socialdemokraterna kom beslutet, Gärdet läggs ned.
Brandsäkerhet
En av huvudorsakerna var en information från räddningschef Arto Koivumaa som bjudits in för att redogöra om säkerheten för de boende i händelse av brand. En säkerhet som inte han kan garantera på grund av avståndet mellan Kalix och Morjärv.
- Vi får inte påbörja en rökdykningsinsats innan vi är fem personer på plats oavsett om det handlar om att rädda liv eller ej. Det här är ingen skrämselpropaganda, det tar minst 20 minuter innan vi kan uppfylla det och det är alldeles för lång tid, konstaterade han.
Bert Granström (S) ansåg att dessa fakta visar att det inte finns något val inför beslutet.
- Det är vi politiker som har det övergripande ansvaret för verksamheten. Är det risk för människors liv vid en brand har vi nästan inget val, då måste verksamheter av det här slaget centraliseras, säger han.
Ordförande Karin Nilsson (V) var inne på samma linje.
- Jag tycker det är illa om människors säkerhet äventyras, det kan jag inte ställa upp på.
Astrid Karbin reserverade sig mot beslutet. Hon är besviken på sina partikollegor.
- Visst är jag det. När rökdykningen kom upp förändrades plötsligt attityden, men vi har försökt kämpa iallafall, säger hon.
Gärdet har plats för åtta boende, idag är fyra platser belagda. Nu inleds en dialog med anhöriga och de boende om flytten till andra boenden.
- Vi har ett år på oss, då står Rönngården klar efter sin ombyggnation, men det kan finnas andra platser också, säger socialchef, Christina Karlsson.