En tillgång i vården

Sju nyanlända invandrare introduceras just nu inom vårdyrket på Kalix univercity. Målet är att utbilda dem till undersköterskor.

TILLGÅNG. Invandrare är en tillgång inom vårdsektorn, enligt sfi-läraren Helena Andersson. Eleverna heter från vänster längst bak: Prawet Sawat, Caroline Mulwa, Ladda Imsophar. Sittande: Yordanos Embaye, Yodit Okbay samt Aynalem Mesfem. Saknas på bild: Mohamed Abdifarah.

TILLGÅNG. Invandrare är en tillgång inom vårdsektorn, enligt sfi-läraren Helena Andersson. Eleverna heter från vänster längst bak: Prawet Sawat, Caroline Mulwa, Ladda Imsophar. Sittande: Yordanos Embaye, Yodit Okbay samt Aynalem Mesfem. Saknas på bild: Mohamed Abdifarah.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-11-11 06:00

De har kommit till Kalix och Haparanda från Eritrea, Kenya, Thailand och Somalia. Sedan september månad har de suttit på skolbänken för att lära sig mer om vårdyrket och samtidigt fortsätta att utveckla sin svenska.

Utöver teorin har de även praktiserat inom äldreomsorgen under sex veckor. Det handlar om en introduktionskurs till vårdyrket som pågår under en termin. Kursen är ett försöksprojekt inom östra Norrbotten som finansieras av länsstyrelsen och komvux i Kalix. Initiativet togs av sfi-gruppen (Svenska för invandrare) på Kalix univercity.

- Vårdutbildad personal kommer att bli en bristvara i framtiden. Inom gruppen nyanlända finns arbetskraft att tillgå. Dessutom utvecklas deras svenska bättre när de inte enbart sitter och läser utan även integreras i samhället, säger Helena Andersson, sfi-lärare i svenska.

Vill jobba
En av deltagarna, Mohamed Abdifarah från Somalia, finns redan nu ute på instegsjobb vid ett äldreboende i Kalix. 26-åriga Judit Okbay från Eritrea kom till Haparanda för två år sedan. Sin praktik har hon gjort på ett äldreboende i gränsstaden.

- Jag tycker om att jobba i vården och hoppas att få jobb sedan, säger hon.

Hennes mål är att senare läsa vidare till sjuksköterska eller läkare. Caroline Mulwa från Kenya ser fram emot att utbilda sig.

- Det är mycket viktigt, utan utbildning får man inget jobb och jag vill jobba. Gärna i Haparanda men går inte det är jag beredd att flytta, säger hon.

Hoppas på fler
Introduktionskursen pågår fram till årsskiftet. I januari startar den tvååriga undersköterskeutbildningen. Den kommer även att erbjudas till nyanlända i Övertorneå och Överkalix.

- Jag hoppas att så många som möjligt nappar på det, säger Helena Andersson.

Arbetsförmedlingschef Daniel Nilsson i Kalix ser positivt på projektet.

- Strategiskt är det rätt tänkt. Ser man till framtiden finns det absolut behov av arbetskraft inom vården, säger han.

Projektet Introduktion till vårdyrket riktar sig till nyanlända elever i Kalix, Haparanda, Överkalix och Övertorneå

Totalt deltar sju elever mellan 20 och 50 år från Haparanda respektive Kalix.

Liknande projekt har hållits i Älvsbyn - där fick sex av åtta deltagare arbete efter utbildningen.

Instegsjobb innebär subventionerad anställning där arbetsgivaren kan få upp till 80 procent av lönen i bidrag om de anställer en nyanländ invandrare.

Anställningen ska vara kopplad till sfi (Svenska för invandrare)

Andel nyanlända som har instegsjobb i östra Norrbotten dag:

Haparanda: 6 personer

Övertorneå: 10

Kalix: 9

Överkalix: 4

Pajala: Tre

Andel åldersavgångar inom offentlig tjänstesektor 2010-2015 samt andel nytillskott av ungdomar i östra Norrbotten

Övertorneå: 551 respektive 304

Differens - 247

Pajala: 601 respektive 365

Differens - 236

Överkalix: 349 respektive 301

Differens - 48

Kalix: 1532 respektive 1516

Differens - 16

Haparanda: 793 respektive 880

Differens + 87

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om