Facket på Manhemsskolan vänder sig till Arbetsmiljöverket

De fackliga företrädarna på Manhemsskolan har vänt sig till Arbetsmiljöverket för prövning av den psykosociala arbetsmiljön på skolan.

Kalix. 2011-06-20 06:00

För drygt en vecka sedan skickade skyddsombud och huvudskyddsombud från Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet samt SKTF en skrivelse till Kalix kommun där de uttryckte skarp kritik mot den psykosociala arbetsmiljön på skolan.

Med hänvisning till arbetsmiljölagen krävde de att åtgärder vidtas för att lösa problemen samt en redovisning från kommunen om hur de tänkt arbeta med detta. I skrivelsen konstaterade skyddsombuden bland annat att personalen saknar delaktighet och inte har något förtroende för att dialogen med arbetsgivaren fungerar.

"Under hösten 2010 kom allvaret i situationen upp till ytan och har sedan dess eskalerat. Diverse grupper har under tiden tillsatts (på papper) för att i själva verket inte ha någon egentlig betydelse sett ur delaktighet och förtroendeperspektiv", skriver de bland annat.

Stressymptom
Många saker förankras inte, enligt skyddsombuden. Vidare påtalar de att många utvecklingsprojekt har genomförts utan den minsta förståelse för vad den ökade arbetsbelastningen innebär. "Detta leder till att många i personalen uppvisar stressymptom vilket påverkar elevernas prestationer och resultat. Det föreligger en viss risk för lärarflykt då flera av våra medarbetare har valt att byta arbete och många söker andra jobb", skriver de.

Svar från kommunen krävdes till den 17 juni - om det inte ansågs tillfredsställande skulle Arbetsmiljöverket kopplas in, vilket nu har skett. I svaret uppger rektorerna Ingegerd Dahlgren och Ronnie Rifalk bland annat att de har begärt externt stöd från barn- och grundskoleförvaltningen samt arbetsgivarenheten för att komma tillrätta med problemen. En åtgärdsplan ska utarbetas och presenteras i samband med höstens läsårsstart.

Inte nöjda
Om parterna inte kommer överens avser de att ta hjälp av en oberoende extern konsult.

Vidare inbjuds de fackliga företrädarna till ett möte den 15 augusti där åtgärdsplanen ska diskuteras. Facken är inte nöjda med svaret.

"Eftersom vi anser att tillfredsställande svar inte har erhållits har vi vänt oss till Arbetsmiljöverket för prövning. Det ger oss möjlighet till extern hjälp som inte belastar kommunens ekonomi. Dessutom kan arbetet påskyndas då vi anser att vi inte kan vänta till hösten. Något måste hända nu", skriver de i ett pressmeddelande.

Charlotte Sundkvist, tillförordnad skolchef säger sig inte ha känt till problemen.

- Ingen har pratat om det här tidigare. Det är synd att frågan inte har lyfts fram i skyddskommittén. Men det är bra att vi nu får reda ut det här ordentligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om