Februari en månad av varsel i Kalix

Inom en månad har 58 personer varslats om uppsägning i Kalix. Samtidigt uppvisar kommunen en av länets högsta arbetslöshetssiffror med drygt 13 procent.

Kalix. 2010-03-02 06:00
Februari månad blev en varslens månad i Kalix. Och för arbetsförmedlingens chef, Majvor Johansson gäller nu mobilisering av resurser för att möta upp med information och vägledning till de drabbade. -  Varsel är ofta en försiktighetsåtgärd som inte alltid träder i kraft. Så var det under 2009 då vi ändå klarade oss rätt bra. Det här kan ses som ett efterskalv från förra året, säger hon. I januari 2010 hade Kalix 13,3 procent arbetslösa inklusive personer i olika program inskrivna på arbetsförmedlingen. Det placerar kommunen på elfte plats i länet. Nu är knäckfrågan att skapa utbildnings- och praktikplatser för dem, enligt Majvor Johansson. -  Vi vet att det kommer generationsväxlingar därför gäller det att arbeta med arbetsmarknadsutbildningar och vuxenutbildningar men även skapa praktikplatser för att undvika ett utanförskap hos de arbetslösa. Arbetsförmedlingen har ekonomiska resurser för att kunna erbjuda praktikplatser, bara man hittar platser att erbjuda. -  Vi har ganska bra med ekonomiska medel för det men då måste vi arbeta för att få fram fler praktikplatser, säger Majvor Johansson. Utbildning
Kommunalrådet Robert Forsberg (S) är lugn. -  Även om varsel i sig är negativa så är jag inte orolig. Det finns tecken som tyder på att bottnen av lågkonjunkturen är nådd. Inom sågverken vänder det, Setra funderar på att öka sin kapacitet och det är positivt. Utbildningsinsatser är nu av yttersta vikt, enligt Forsberg. Idag saknar 20 procent av de inskrivna gymnasial utbildning medan 60 procent har gymnasiebetyg och 20 procent eftergymnasial utbildning.-  Vi möter upp med utbildningsinsatser. Strategin är att de som inte har gymnasiekompetens tar till sig möjligheten att skaffa sig behörighet nu, säger Robert Forsberg. Framtidens jobb finns inom IT - och tjänstesektorn samt besöksindustrin, enligt honom. -  Vi vet att det inte blir fler arbetstillfällen inom basindustrin där kommer det att handla om effektiviseringar istället och offentliga sektorn lär inte heller växa, säger han.
Kalix kommun: 25 anställda inom vård- och omsorgsverksamheten på grund av nedläggning av korttidspoolen samt Fyrens behandlingshem. Tallink Silja: 18 anställda vid bokningskontoret på grund av planer att flytta verksamheten till Estland. Boröpannan: 15 anställda på grund av vikande orderingång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om