Fingerad bussolycka med realistiska inslag
På tisdagen testades hur samverkan mellan polis, räddningstjänst, Norrbottens sjukhus och SOS alarm fungerar vid stora olyckor.
ÖVERSYN. För räddningspersonalen gäller det att snabbt skaffa sig en bild över läget.
Foto: Britt-Louise Spets
Scenariot för tisdagens samverkansövning som började planeras i våras känns igen från två tragiska olyckor av samma karaktär i Piteå samt Kalix under sommaren. Det visar ytterligare på vikten av att öva tillsammans inom organisationerna, säger övningsledaren Jan-Ola Gustafsson. - Trafiken längs E 4 har ökat och olyckan kan snabbt vara framme, säger han. Runt omkring honom syns figuranter bestående av elever från omvårdnadsprogrammet. Några har plockats ut via bussens taklucka efter att räddningstjänsten gett klartecken, räddningsinsatser inleds, en intensiv kommunikation hörs i personalens radioapparater, två personer har omkommit och tre är svårt skadade. Problem
Syftet med övningen är att bland annat visa på vad som kan göras bättre. Efter 40 minuter lämnar den första ambulansen platsen och bussen är tömd. På marken ligger en skada kvinna och väntar på vård. - Det har gått bra, men det tog lång tid att ta hand om den skadade kvinnan, konstaterar Jan-Ola Gustafsson. Två ambulanser som parkerades så vägen stängdes för genomfart och kommunikationsproblem vid utlarmningen från SOS är andra saker som nu ska ses över. - Vi kommer att ha en särskild träff med SOS alarm avseende kommunikationen, säger Lars-Göran Olovsson, platschef på Kalix sjukhus. Nu kommer en djupare analys att ske inom respektive organisation därefter väntar en utvärdering för att sedan kunna förbättra de brister som påpekats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!