När oxveckorna tagit vid inleder Kalix bugg och swing årets första danskurs, förhoppningen är att uppslutningen blir lika stor som förra säsongen. Då bestod grupperna av upp till 30 deltagare. Men då liksom tidigare år var killar en bristvara. Problemet har gått att lösa med hjälp av föreningens egna manliga deltagare som fått bidra med sin närvaro. Vilket de inte har haft något emot. En viss förändring har dock börjat anas. I jämförelse med för tre år sedan har fler män hittat till föreningen men de kan bli ännu fler, enligt styrelseledamoten, Tommy Bertils.
- Det här är jättebra kurser som ger rejäl motion men det är så kul att man inte tänker på hur jobbigt det är, säger han.
Männens frånvaro har flera orsaker, tror Maud Karlsson, medlem och instruktör i föreningen.
- Det kulturella arvet påverkar mycket, där har papporna en viktig roll. Det är nog få som frågar sina pojkar om de vill prova på att dansa, trots att det också är en sport. Det mesta handlar nog om hockey, bandy och fotboll, säger hon.
Bara fördelar
Hennes recept är att börja med dans på schemat ute i skolorna.
- Dans är också mobbningsförebyggande. Den man har hållit i och dansat med är man inte dum emot, säger hon.
För tio år sedan hade föreningen både ungdoms- och tävlingsverksamhet. Men ungdomarna flyttade och verksamheten dog ut. Kvar finns seniorerna som nu ser till att ännu fler upptäcker buggens fördelar. Utöver att den bidrar till glädje, gemenskap och bättre kondition stärker den också självkänslan.
- Den största resan för oss som ledare är att se en persons utveckling, från liten och blyg den första kvällen till stolt och glad när kursen är över. Det är roligt, säger Tommy Bertils.