Forskare sågar underlaget

Beslutsunderlaget avseende nedläggning av operation i Kalix har sådana brister att det inte bör ligga till grund för ett beslut. Det konstaterar forskaren Conny Johanzon.

BRISTER. Beslutsunderlaget som avser nedläggningen av operationsverksamheten på Kalix sjukhus har stora brister, det menar forskaren Conny Johanzon.

BRISTER. Beslutsunderlaget som avser nedläggningen av operationsverksamheten på Kalix sjukhus har stora brister, det menar forskaren Conny Johanzon.

Foto: Göran Lahti

Kalix. 2012-03-27 06:00

Conny Johanzon är universitetsadjunkt vid Örebro universitet och forskar på området effektivitet i tjänsteprocesser, där bland annat processer inom sjukvården har studerats. På uppdrag av aktionsgruppen för bevarande av Kalix sjukhus har han ombetts att opartiskt värdera det underlag som ligger till grund för kommande beslut om att flytta operationsverksamheten till Gällivare och Sunderbyn. En fråga som diskuteras i landstingsstyrelsen i dag, tisdag, inför det slutgiltiga beslutet i landstingsfullmäktige den 12 april.

I sitt utlåtande skriver Conny Johanzon att underlaget "uppvisar sådana brister att det inte bör ligga till grund för beslut av den dignitet det är frågan om".

Han konstaterar att det generellt råder en övertro på synergieffekter vid sammanslagningar. Möjligen kan man uppnå besparingar på kort sikt, men de långsiktiga kostnaderna för systemförsämringar är ofta svåra att värdera. De kan visa sig i form av missnöje hos personal, patienter, anhöriga och andra intressenter.

Minskad effektivitet
Vidare kan en sammanslagning bidra till minskad effektvitet på grund av att fler arbetsuppgifter tillkommer. I ett beslutsunderlag bör även dessa konsekvenser ha gåtts igenom, anser Johanzon. Han efterlyser en miljökonsekvensbeskrivning baserad på de ökade transporter som en flytt skulle innebära. Inte minst med tanke på att landstinget har en utarbetad miljöpolicy där det bland annat föreslås hur miljöpåverkan kan mätas avseende energiförbrukning. Johanzon saknar även en redovisning av vilka effekter en flytt får för kommunen då arbetstillfällen försvinner samt en djupare analys av hur kostnaderna för sjukresor påverkas.

Ta tillbaka förslaget
Kommunpolitiker Maud Lundbäck (S) är aktiv i aktionsgruppen.

-  Jag hoppas att landstingsfullmäktige tar till sig av det här och tar tillbaka förslaget. De borde ta del av Conny Johanzons forskning som
visar att man inte gör någon besparing genom att lägga ned små och effektiva enheter. I stället ska man värna om dem och låta de stora sjukhusen utföra de svåra operationerna, säger hon.

De främsta bristerna i beslutsunderlaget är enligt Conny Johanzons utlåtande avsaknad av:

nyanserad diskussion om vad effektvitet innebär. Som begreppet används i underlaget kan det ses som synonymt med kortsiktiga besparingar. Effektivitet bör inkludera mer än kostnader.

miljöeffekter

överväganden om vilka systemmässiga kostnader som kan tillkomma vid ökning av antal uppgifter vid sjukhusen i Gällivare och Sunderbyn. Det är inte enbart medicinska arbetsuppgifter som påverkas utan även administrativa.

att konsekvensanalyser som åberopas görs innan besluts-
underlaget presenteras

Conny Johanzon har drygt 30 års
erfarenhet av att analysera effektivitet i processer och produktionssystem inom svensk industri.

Sedan tio år tillbaka ingår han i forskargruppen PRIME Research vid Örebro universitet som bland annat forskar på värdeskapande processer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om