Första turen med el gick som på räls

Nu har det första eldrivna tåget med destination Karlsborgs bruk passerat längs Haparandabanan.

TYST OCH RENT. Tystare tåg och inga avgasutsläpp är några av fördelarna med eldriften. Lokförare Arne Långström till höger var nöjd efter första resan liksom Michael Portin från Trafikverket och Kent Mikaelsson från Green Cargo.

TYST OCH RENT. Tystare tåg och inga avgasutsläpp är några av fördelarna med eldriften. Lokförare Arne Långström till höger var nöjd efter första resan liksom Michael Portin från Trafikverket och Kent Mikaelsson från Green Cargo.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-12-20 06:00

I sakta mak lämnade tåget Boden på måndagens morgon för att hämta gods vid Billeruds anläggning i Karlsborg.

Med på resan var förutom lokföraren Arne Långström även Michael Portin, byggledare vid Trafikverket och ansvarig för elektrifieringen längs Haparandabanan samt Kent Mikaelsson, trafiksäkerhetshandläggare vid Green Cargo.

Allt gick bra
Strax före klockan elva på förmiddagen kunde de tre konstatera att allt hade gått som på räls, med andra ord helt planenligt.

-  Vi gjorde en testkörning i fredags som en extra kontroll innan vi gav klartecken för kommersiell drift. Men nu är trafiken igång och det har fungerat bra, säger Michael Portin.

Fördelarna med eldrift är många. Förutom att miljön skonas då utsläppen från dieselloken försvinner innebär det också att Arne Långström och hans kollegor kan hålla en jämnare hastighet och att bullret från tågen minskar. Vidare blir det möjligt att köra längre och tyngre tåg. Enligt Kent Mikaelsson är målet att nå upp till 1.100 tons vikt per lok - idag fraktar ett lok totalt 900 ton.

Större fara
Att tågen går tystare innebär däremot en större fara för allmänheten, inte minst i vintertid då snön dämpar ljudet ytterligare. Arne Långström har under sina år sett hur skoterförare färdas längs spåret vilket är absolut livsfarligt.

-  Nu måste folk inse att det här inte är en skoterled, säger han.

Vidare gäller det att iaktta extra försiktighet vid järnvägsövergångar samt att inte vistas i närheten av de strömförande ledningarna som har en spänning på 16.000 volt.

-  Det är förenat med livsfara, varnar Michael Portin.

Nu återstår att elektrifiera den sista delen av Haparandabanan, från Bredviken till Haparanda. Arbetet inleds i februari och beräknas vara klart i mitten av juli, enligt Michael Portin. I slutet av 2012 räknar Banverket med att banan som främst byggs för godstrafik ska kunna trafikeras i sin helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om