Samtliga 640 sittplatser fylldes snabbt när Kalixborna kom till Folkets hus på onsdagskvällen för att möta landstingets politiker och ansvariga tjänstemän för närsjukvårdskonceptet. Ämnet för kvällen var information om närsjukvården men det tenderade snabbt att övergå till planerna på en nedläggning av kirurgin i Kalix. Även om det inte var tanken, enligt landstingsrådet Kent Ögren.
- Jag hoppas att vi klarar oss utan diskussion om kirurgin eftersom vi inte har med oss någon som är specialiserad på det. Det vore synd om Kalixborna engagerar sig mer i operationsverksamheten än i närsjukvården eftersom det inte ens finns en utredning om kirurgin i Kalix, sade han innan mötet inleddes.
Applåder
Men Ögrens önskan uppfylldes inte. Efter informationen från Caj Skoglund, ansvarig för närsjukvårdsutredningen, släpptes frågan fri. Kerstin Nordqvist, sjuksköterska på IVA framförde kritik mot att narkosläkare inte ska finnas med i närsjukvårdskonceptet. Uppgifter hon fått via ett veckobrev från divisionschef Hans Rönnqvist.
- Narkosläkare har ingen stor uppgift vid behandling av vanligt förekommande sjukdomar som till exempel stroke och hjärtinfarkter, ansåg Caj Skoglund.
- Naturligtvis behövs narkosläkarna. Du vet inte vad du pratar om, konstaterade Kerstin Nordqvist som fick applåder från åhörarna.
Kurt-Åke Andersson, landstingspolitiker och undersköterska på IVAK höll med henne.
- Du ska utreda verksamheten och sätter dig inte ens in i vad en narkosläkare gör på en intensivvårdsavdelning, påpekade han för Caj Skoglund.
Fel diskussion
Vivianne Vallgren, representant för strokeföreningen ifrågasatte varför inte personalen vidtalas under utredningen.
- Du kan inte veta hur jag arbetar, löd Caj Skoglunds kommentar som för övrigt ansåg att Kalixborna diskuterade fel saker.
- Ni gör en höna av en fjäder och diskuterar saker som inte finns. Vi är här för att prata närsjukvårdsutredningen.
Härskarteknik
Det fick Britt-Inger Westring att tända till. Hennes inlägg drog ned stora applåder.
- Ni spänner bröstet så fort någon säger något. Ni har redan makten och ändå använder ni härskarteknik. Skäms på er!
Avseende kirurgins framtid kommer inget beslut förrän vid halvårsskiftet 2012, enligt Kent Ögren.
- Nu handlar det först om att fatta ett beslut om sjukvården i Kiruna och låta det sätta sig. Därefter är det Kalix tur, säger han.
Mötert avslutades med att Ronnie Nordqvist och Iris Hedlund, företrädare för Aktionsgruppen för att rädda Kalix sjukhus, lämnade över protestlistor med över 4.000 namnunderskrifter.