Hoppas på politiskt gehör

Åtta timmar utan matrast och förlängda nattskift. Schemasystemet Time Care måste bort, anser personal vid Kalix äldreomsorg.

PROTESTLISTA. Helena Wall och Åsa Nordgren representerar över 200 anställda som skrivit på för ett borttagande av Time Care. Karin Nilsson tog emot protestlistorna på måndagen.

PROTESTLISTA. Helena Wall och Åsa Nordgren representerar över 200 anställda som skrivit på för ett borttagande av Time Care. Karin Nilsson tog emot protestlistorna på måndagen.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-02-15 06:00

På måndagen överlämnade personal från Kalix äldreboenden en protestlista mot Time Care, till socialnämndens ordförande Karin Nilsson (V) samt socialchef Christina Karlsson.

Orsaken är en växande kritik mot ett system som innebär stora negativa förändringar för både personal och brukare, enligt personalen. I en skrivelse till socialnämnden påtalar nattpersonalen vid fyra äldreboenden samt nattpatrullen vikten av att avskaffa Time Care som infördes förra våren.

Bland annat innebär systemet att de blir skyldiga tid om de tar ut semester under en jobbhelg eftersom systemet inte är kvotbaserat. I stället utgår det från arbete mellan måndagar och fredagar - helgpass ingår inte.

Längre nattskift
Vidare innebär Time Care att nattpersonalen ska vara beredd på att förlänga sina nattskift för att täcka behovet av personal. En lösning som ökar riskerna för misstag på grund av trötthet, anser personalen.

-  På kvällarna finns ingen tid för rast. Då är vi två anställda och vi kan inte lämna någon ensam med tolv vårdtagare. Många gånger jobbar vi upp till åtta timmar utan matrast, berättar Åsa Nordgren, undersköterska på Rönngården.

Värsta året
Efter skrivelsen har protesterna vuxit ytterligare. Den lista som överlämnades på måndagen innehöll 228 namnunderskrifter från personal inom hela äldreomsorgen. Helena Wall var en av dem som överlämnade listan.

-  Jag har jobbat i 25 år inom äldreomsorgen och det här har varit det värsta året någonsin. Nu hoppas vi på politiskt gehör, säger hon.

Karin Nilsson tar kritiken på allvar.

-  Det låter väldigt illa. Jag kan inte Time Care men vi ska ta upp det här på socialnämnden den 24 februari, säger hon.

Kommunen måste ha ett system där personalen kan placeras utifrån verksamhetens och brukarnas behov - det klarar Time Care, anser Christina Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om