I Dandorra utanför Kenyas huvudstad Nairobi ligger Afrikas största soptipp. Där har de sex ungdomarna som är mellan 11 och 21 år gamla vuxit upp.
Bostäderna består av plåtskjul och fattigdomen är total. Bland soporna letar människor efter mat. Ungefär tre dagar per vecka lyckas man hitta något att äta, berättar 18-åriga Jackson Obura.
Han har precis avslutat måndagens föreställning på Innanbäckens skola som genomförs via organisationen Globträdet. Tillsammans med sina kamrater har han spelat upp delar från sin vardag i slummen för låg- och mellanstadielever från Innanbäckens och Ytterbyns skola. Efter förställningen där de har fått uppleva såväl maktmissbruk från polisen som limsniffning och jakt på mat, är det dags för frågestund. Och frågorna är många. Utöver hur ofta man hittar mat handlar det bland annat om varför det är så stor skillnad mellan att leva i Dandorra och i Sverige.
- Det är fattigdomen, ni har ingen fattigdom men det har vi, säger Jackson Obura
Våga vara olika
Föreställningen är en del i den inledande Vi-veckan 2012 som pågår till och med fredag i Kalix samtliga skolor. Temat är mångfald. Ett område som projektet Kraftsamling och Tillväxtrådet har rankat som den viktigaste utvecklingsfaktorn i Norrbotten. På Manhemsskolan arbetar man med att våga stå för sina olikheter och att våga uttrycka sig.
- Utan mångfald får vi ingen utveckling och då väljer människor att flytta bort i stället för hit. Och det vore väl synd om oliktänkande måste åka till Stockholm för att förverkliga sig själva, säger Björn Emmoth, rektor på Kulturskolan och projektledare för Vi-veckan.
Under veckan kommer man bland annat att arbeta med identitetsfrågor.
- Vi kan vara vi i klassen eller vi i världen. Huvudsaken är att vi inte är uppdelade i vi och dem, säger Björn Emmoth.
Utöver dagliga aktiviteter i skolorna bjuder Vi-veckan även på kvällsföreläsningar, underhållning, konstutställning samt en regional konferens med fokus på kreativa lärprocesser och integrationsfrågor.