Inga åtgärder mot toppade lag

Idrottsföreningar som toppar ett lag med utövare under 13 år kan tappa sitt verksamhetsstöd. Så beslutade Kalix kommunfullmäktige för åtta år sedan - men därefter blev det en hyllvärmare.

STOPP FÖR BIDRAG. Om idrottsföreningar toppar ett lag med unga idrottare kan Kalix kommun stoppa verksamhetsbidraget. Beslutet togs för åtta år sedan men föll i glömska. (Ungdomarna på bilden har inget direkt samband med artikeln.)

STOPP FÖR BIDRAG. Om idrottsföreningar toppar ett lag med unga idrottare kan Kalix kommun stoppa verksamhetsbidraget. Beslutet togs för åtta år sedan men föll i glömska. (Ungdomarna på bilden har inget direkt samband med artikeln.)

Foto: Lien, Kyrre/Scanpix Norge

Kalix. 2012-01-17 06:00

"Alla barn och ungdomar har rätt att delta i idrotten på lika villkor. Toppning ska inte förekomma i idrott för barn upp till 13 år. Om toppning förekommer och berörd förening inte slutar med detta efter uppmaning förbehåller sig fritids- och kulturnämnden rätten att dra in lokalt aktivitetsstöd". Så står det att läsa på kommunens hemsida.

Till grund för formuleringarna ligger ett beslut i kommunfullmäktige den 19 april 2004 men ännu har inte något bidrag varit föremål för indragning, enligt företagsstrateg Evert Rönnqvist. Det handlar nog snarare om att kontrollerna är för få och att få hör av sig om det sker, än att föreningarna sköter sig exemplariskt, tror han.

-  Vi får signaler men inte ofta. Det är också svårt att greppa eftersom mycket går på hörsägen. Man måste vara på plats och se det med egna ögon och där kan vi bli betydligt bättre, men det kräver resurser, säger han.

Bra
Ett sätt att kontrollera att alla får delta är kontroller vid stora turneringar som till exempel BD Open, säger Evert Rönnqvist.

Ett bra förslag, tycker Håkan Nyman, vice ordförande i fritids- och kulturnämnden (S) och sportchef i Kalix innebandyklubb. Han var med och fattade beslutet som han glömt men blev påmind om av Kuriren. Nu ska det upp på agendan igen, lovar han.

- Jag kommer att lägga in den som ett extra ärende kommande nämnd. Det är nog inte många som känner till det, vare sig politiker, föräldrar eller föreningar, säger han.

Att dra in verksamhetsstödet är ett bra verktyg, anser Håkan Nyman. Som exempel är bidraget till Kalix innebandyklubb som han företräder 39.000 kronor för 2012.

- Att förlora sitt bidrag skulle kunna innebära döden för en förening inte bara ekonomiskt utan även på grund av det dåliga rykte som skulle uppstå, säger han.

Våga prata
Det finns all anledning att gå ut med informationen till såväl föräldrar som föreningar om vad som gäller, anser Håkan Nyman.

-  Barn måste våga prata med sina föräldrar om de känner sig åsidosatta och föräldrarna måste våga ta det med föreningen. Hjälper inte det ska de vända sig till oss politiker. Vi måste till varje pris se till att vi gör barnen rättvisa, säger han.

Bra initiativ
Katarina Halvardsson är distriktsidrottschef vid Norrbotten idrottsförbund.

-  Ett politiskt beslut är ett bra initiativ - om det verkställs, säger hon.

Katarina Halvardsson ser en utveckling av det gamla beslutet.

-  Politiken kan lägga till en klausul att föreningarna ska teckna ned sina värdegrunder och sedan redovisa hur de ska jobba för att nå upp till dem, det är ett sätt att följa upp verksamheterna, säger hon.

Verksamhetsstödet till ungdomsverksamhet avser ungdomar mellan 7 och 20 år

Till föreningar med verksamhet i kommunala anläggningar utgår ett stöd med 200 kronor per barn och år

Föreningar med egen anläggning får stöd med 500 kronor per barn och år

För 2012 utgår stöd till bland andra:

Assi IF, egen anläggning: 213.000 kronor

Gammelgårdens IF, egen anläggning: 98.465 kronor

Kalix bandy: 54.400 kronor

Kalix hockey: 54.000 kronor

Kalix handboll: 43.800 kronor

Kalix innebandyklubb: 39.000 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om