Kalix blir trist utan själ

Kalix kommun har tappat sin kulturella förankring vilket är förödande för en framtida utveckling.

KRITISKA. Kalix löjrom märkesskyddas på grund av bra marknadsföring men hur ser  varumärket Kalix ut? undrar Anders Pettersson och Sten Rönnberg från Kalixbygdens forskarförening.

KRITISKA. Kalix löjrom märkesskyddas på grund av bra marknadsföring men hur ser varumärket Kalix ut? undrar Anders Pettersson och Sten Rönnberg från Kalixbygdens forskarförening.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2010-05-08 06:00
Det anser Kalixbygdens forskarförening. Nu kräver de ett kulturpolitiskt handlingsprogram.Sten Rönnberg, styrelseledamot Kalixbygdens forskarförening och hemvändare efter 50 år i södra Sverige är inte imponerad av Kalix kommuns hantering av kulturfrågor. Enligt honom råder ett ointresse som riskerar att utarma kommunen om det inte sker en förändring. -  Kalix blir en trist plats om inte själen finns med och själen finns i kulturen. Gör man inget kan man hälsa hem, då flyttar folk härifrån, säger han. När han återvände till Kalix upptäckte han att människor visste mer om Stockholm än om sin egen hembygd. -  Det är förskräckligt. Vi behöver mycket mer av stolthet över hembygden. Kommunen bör vara föregångare och åtminstone ha en plan för hur de vill utveckla människors medvetenhet för sin egen historia, säger Sten Rönnberg. Tillsammans med ordförande för Kalixbygdens forskarförening, Anders Pettersson har han lämnat in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige med uppmaningen att kommunen snarast utformar ett kulturpolitiskt handlingsprogram. -  En bra kulturpolitik skulle innebära att Kalixborna sträcker på sig och uttrycker stolthet över sin bygd. Jag hoppas att politikerna förstår värdet av det, säger Sten Rönnberg. Beklagar
Anders Pettersson har själv varit aktiv politiker för moderaterna. Då var han med och beslutade om sammanslagningen till en gemensam fritids- och kulturnämnd. Idag beklagar han det. -  Jag trodde att det skulle råda samma syn på idrott och kultur men så blev det inte. Nämnden har en budget på drygt 20 miljoner men inte är det kulturen som får stöd. Varumärke
Kunskapen om den historiska bakgrunden har också betydelse för besöksnäringen. Att inte slå vakt om den är dålig kommunal ekonomi, anser Sten Rönnberg. -  Turister vill uppleva kultur. Vår identitet finns i byarna, i industrihistorien, i byggnader, i älven. Vi borde ha ett kommunalt organ som gör det till ett varumärke för Kalix. På måndag handlägger kommunfullmäktige medborgarförslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om