Kalix löjrom först att bli ursprungsmärkt
Kalix löjrom blir Sveriges första livsmedel med ursprungsmärkning och finns nu med i samma division som champagne och parmesan.
NÖJD. Jättebra, säger yrkesfiskaren Kjell Strömbäck som har varit med hela vägen i arbetet för en ursprungsmärkning.
Foto: Kalix kommun/Anders Alm
Nu har det också inletts ett arbete för att höja kvalitetsmedvetandet bland dem som hanterar rommen efter att den nått renserierna, enligt Kjell Strömbäck. - Lysande, äntligen får Kalix löjrom sitt erkännande, säger landshövdning Per-Ola Eriksson. Kommunalrådet Robert Forsberg är lika nöjd. - Det har varit en lång resa men nu finns vi med i matkulturens elitserie. Nu gäller det att vårda det här på rätt sätt för att få fram sidoeffekter av beslutet, säger han. Bland annat ser han framför sig människor som besöker Kalix under höstarna för att få uppleva hantverket på plats. Export
Att Kalix löjrom nu kan sälla sig till varumärken som champagne och parmesan öppnar även stora möjligheter för en ökad export. Champagnekännaren Richard Juhlin har rankat Kalix löjrom som en av världens absolut bästa kaviarer och en perfekt följeslagare till champagne med sin smakmässiga renhet, mineralitet och förfining. I dag ligger priset för ett kilo Kalix löjrom på cirka 1.000 kronor vid direkt köp från fiskarna - saluhallen i Stockholm har dubblerat till 2.000 kronor per kilo uppger Robert Forsberg.
1999 väcktes tanken att namnskydda Kalix löjrom men näringslivsenheten på Kalix kommun bedömde att det var omöjligt. Innan beslutet vinner laga kraft återstår en administrativ process där beslutet ska översättas till 23 språk samt publiceras i EU-kommissionens officiella tidskrift vilket beräknas ta två månader. Därefter kan Norrbottens Kustfiskareförbund där Kjell Strömbäck är ordförande, sätta sigillet för Skyddad ursprungsbeteckning på förpackningar med Kalixlöjrom.Siklöjan som ger oss Kalix löjrom fångas från Haparandas norra skärgård till strax söder om Piteå av fiskare anslutna till Norrbottens Kustfiskareförbund.Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är det starkaste av EU:s två olika typer av geografiska ursprungsskydd. Råvarorna måste komma från ett visst område och produktionen måste ske där. Både råvaror och produktion måste helt och hållet eller till stor del vara beroende av platsens unika miljö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!