Kalix skolor klättrar i ranking

Kalix skolor klättrar i tidningen Skolvärldens ranking. Från plats 152 till plats 36.

MYCKET KVAR. Vi är på rätt väg men fortfarande krävs det hårt jobb för att nå Skolverkets förväntade resultat, enligt Charlotte Sundqvist, tillförordnad skolchef i Kalix.

MYCKET KVAR. Vi är på rätt väg men fortfarande krävs det hårt jobb för att nå Skolverkets förväntade resultat, enligt Charlotte Sundqvist, tillförordnad skolchef i Kalix.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-03-01 06:00

Rankingen som tidningen Skolvärlden presenterar bygger på 2009 års resultat. Men det handlar inte enbart om elevernas resultat.

Andelen lärare med pedagogisk utbildning och undervisningskostnad per elev är andra kriterier som Skolvärlden tar med i sin bedömning.

Att Kalix klättrat 116 placeringar det senaste året, gläder Charlotte Sundqvist, tillförordnad skolchef.

- Det här är kanonbra, men fortfarande uppnår vi inte de resultat Skolverket förväntar sig. Vi är på god väg men det är tufft. Lärarna gör ett jättejobb, säger hon.

Höjd kompetens
Att Kalix har klättrat så mycket beror till stor del på hög lärartäthet, låga undervisningskostnader och en stor andel utbildade pedagoger, enligt Charlotte Sundqvist.

- Via Lärarlyftet har vi utbildat våra lärare. I dag har 95 procent behörighet, för riket är siffran 88 procent. Nu väntar vi på att kompetenshöjningen ska ge resultat.

I januari inleddes också ett projekt med verksamhetsutvecklare som ska finnas med i verksamheten, från klass ett till nio under ett år. Syftet är att coacha lärarna i sitt arbete, att ge dem möjligheter för reflektion och för att tänka nytt.

- Högstadieåren är de sista i grundskolan. Vi måste öka resultaten hela vägen från lågstadiet och uppåt. Nu gör pedagogerna allt för att utveckla undervisningen. Om ett par år är vi framme vid målet, säger Charlotte Sundqvist.

Skolvärldens rankning bygger på statistik från Skolverket och Statistiska centralbyrån

Totalt ingår sex kriterier i undersökningen:

nn Resultaten i de nationella ämnesproven

nn Andelen elever som har gymnasiebehörighet när de lämnar årskurs nio

nn Andelen elever som uppnått målen i samtliga ämnen i årskurs nio

nn Lärartäthet

nn Andel lärare med pedagogisk utbildning

nn Undervisningskostnad per elev

Statistiken från de olika områdena har vägts ihop i samarbete mellan Skolvärlden och Lärarnas riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om