Kvinnojour satsar på utbildning

Sju av tio kvinnor med funktionsnedsättning är utsatta för våld från män men anmälningarna är få. Nu satsar länsföreningen kvinnojourer i Norrbotten på utbildning för att lyfta problemet.

FAR ILLA. Kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning är en grupp som far väldigt illa eftersom de är enkla att hantera, konstaterar Wiveca Holst.

FAR ILLA. Kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning är en grupp som far väldigt illa eftersom de är enkla att hantera, konstaterar Wiveca Holst.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-11-09 06:00

80 anställda inom Kalix kommuns handikappomsorg fanns på plats i Folkets hus på tisdagen för att lyssna och lära av föreläsaren Wiveca Holst. Sedan 2001 har hon jobbat med frågan om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning - ett dolt problem som måste lyftas fram i ljuset.

I Norrbotten har länsföreningen kvinnojourer tagit sig an frågan via projektet Viva, där Eva Engman, ordförande för länsföreningen är projektledare. Tanken är att hela länet ska involveras i utbildning av personal inom myndigheter, sjukvården och kommuner, som kommer i kontakt med kvinnor med funktionsnedsättning.

I veckan står östra Norrbotten på agendan, förutom Haparanda kommun som tackat nej till deltagande på grund av dålig ekonomi, enligt Eva Engman.

Få anmäler
Först ut var Kalix. Och det var inget muntert men däremot ett viktigt budskap som Wiveca Holst framförde. I en enkät utförd år 2007 av utredningsinstitutet Hanus till 800 kvinnor med funktionshinder uppger bland annat drygt 50 procent att de utsatts för våld från män. Men kvinnorna är obenägna att anmäla eftersom de ofta är beroende av förövaren.

-  På grund av sin funktionsnedsättning är de extra utsatta. Många vet inte vart de kan vända sig, där har kommunerna brustit i sin information. Är förövaren dessutom en man de är beroende av är det ännu svårare, säger Wiveca Holst.

Ingen strategi
Enligt henne uppmärksammar personal inom kommunerna ofta att kvinnan har problem men på grund av avsaknad av strategier och handlingsplaner avstår man från att agera.

-  De vet helt enkelt inte hur de ska agera. Frågorna är säkert många men eftersom svaren inte finns väljer man att inte se. Där måste kommunerna bli bättre, säger Wiveca Holst.

Hon ger dock en eloge till Norrbotten.

-  Det är det enda länet i landet som arbetar med ett så stort projekt för att höja kompetensen. Men det beror också på en väl fungerande länsförening för kvinnojouren, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om