Livsfarliga kopparstölder

Kopparstölder längs Haparandabanan kostar Trafikverket stora pengar och utgör livsfara för personalen.
-  Det här kan betraktas som sabotage, säger Ulf Lindkvist, säkerhetsansvarig vid Haparandabanan projektet.

BORTA. Vid tre transformatorplatser är bilden densamma. Kablarna är borta.

BORTA. Vid tre transformatorplatser är bilden densamma. Kablarna är borta.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-08-31 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Begäret efter snabba pengar och ett högt pris på koppar har gjort att tjuvar sökt sig till järnvägsområdet mellan Boden och Kalix där elektrifieringen av Haparandabanan just nu pågår. För en dryg vecka sedan upptäcktes en stöld mellan Buddbyn och Morjärv. Genom att klippa av jordanslutningar som ligger nedgrävda i marken, från spåret och in i intill liggande byggnader samt skåp har tjuvarna kommit åt den åtråvärda koppartråden. Tillvägagångssättet är livsfarligt, enligt Dan Johansson, projektledare för signal och tele vid Haparandabanan.

-  Vi är mycket oroliga. Om jordningsanslutningar för starkström är bortklippta kan kontaktledningsstolpar och andra närliggande ojordade föremål bli spänningsförande. Det utgör en fara för livet både för personalen längs spåret och för tjuvarna, säger han.

Utökad bevakning
Banan besiktas med jämna intervaller. Nu har de utökats till patrulleringar flera dagar per vecka. Vidare är all personal informerad om att hålla ögonen öppna efter såväl misstänkta personer i området som avklippta ledningar.

Nu planeras även en utökad bevakning med hjälp av vaktbolag, enligt säkerhetsansvarige, Ulf Lindkvist.

-  Det är den snabbaste åtgärden, säger han.

Stölderna utgör en samhällsfara, enligt honom.

-  Det här kan betraktas som sabotage eller samhällsfarlig verksamhet. De som stjäl kan skicka spänning in i anläggningsdelar som inte ska vara spänningsförande och det handlar om 16.000 volts ledningar, säger han.

Kostsamt
Omfattningen av stölderna är oklar, en inventering pågår just nu. Hittills har de kostat Trafikverket närmare en miljon kronor i form av inköp av nytt material och arbetskostnader. De har däremot inte påverkat tidsplanen för bygget, enligt Lars Bergdahl, projektchef för Haparandabanan.

-  Men ju närmare vi kommer färdigställandet så ökar risken för förseningar, säger han.

Stölderna är polisanmälda. Tre personer sitter nu häktade misstänkta för kopparstölder. Se separat artikel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om