"Man kan inte ha en klass med tre elever"

Omvårdnadsprogrammet i Kalix läggs vilande kommande läsår. Orsak - tre sökande med behörighet. Samtidigt utökar man till tre lärlingsplatser inom vård- och omsorg.

Kalix. 2011-03-31 06:00

Det var vid tisdagens nämndssammanträde som beslutet togs. Totalt hade sex elever sökt till programmet som förstahandsval - tre av dem hade behörighet.

-  Man kan inte ha en klass med tre elever, det är omöjligt. Vår kostym är för stor i förhållande till elevantal och tilldelade medel, säger gymnasienämndens ordförande, Maud Lundbäck (S).

Situationen är bekymmersam, enligt henne.

-  Programmet är viktigt. Det behövs undersköterskor, nu måste vi arbeta för att höja attraktionskraften.

Vad sparar ni på att lägga det vilande?

- Det beror på vilka samordningar man kan göra, men främst sparar vi på utbildning i kärnämnen, säger Maud Lundbäck.

Lärningsplatser
I den nya gymnasiereformen, GY 11, finns även lärlingsplatser att söka inom yrkesförberedande utbildningar. Gymnasienämnden har sedan tidigare beslutat att tillsätta en plats, på tisdagen beslutade de att utöka till tre platser. I undervisningen ingår kärnämnen.

Vad blir besparingen?

-  Kärnämnesundervisningen sker i redan befintliga grupper, utöver det har de arbetsplatsförlagd utbildning upp till tre dagar i veckan, säger Maud Lundbäck.

Ifrågasätts
Reinhold Fredrixon, (C) ersättare i gymnasienämnden, rasar.

-  Det är fullständigt förödande för hela östra Norrbotten. Det måste finnas en långsiktighet i besluten. Nu signalerar vi att vi inte är intresserade av att ha en utbildning. De här ger inga besparingar.

Han får medhåll av Rickard Mohss, lärare och gruppledare i FP samt Roland Nordin, (M).

-  Det är mycket märkligt. Med enkla marknadsföringsinsatser som inte hade kostat kommunen något hade man kunna locka betydligt fler elever till programmet. Nu ska vi i stället ge utbildning till tre lärlingar, säger Rickard Mohss.

Ett misslyckande
Helt tokigt, anser Roland Nordin.

-  Samtidigt som vi kämpar för Kalix sjukhus lägger de programmet vilande. Men det är som vanligt, alla beslut sker förhastat och utan framförhållning.

Maud Lundbäck har misslycktas, anser Reinhold Fredrixon.

-  Som ledamot i både kommunstyrelsen och gymnasienämnden sitter hon på två stolar. På den ena säger hon nej till tilläggsanslag - på den andra säger hon att de måste lägga ned för att de inte får tilläggsanslag.

-  Det finns inga pengar att hämta. Vi måste hålla oss till den budget vi har, säger Maud Lundbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om