En gardin blir foder till en kappa, en badring förvandlas till en sydväst och en krympt tröja blir till vantar. På en torkställning hänger textilier som fått nya färgsprakande mönster via batikteknik.
Symaskiner surrar och kursledaren, Ingrid Sturesson bistår med råd till deltagarna. Platsen är Kalix folkhögskola där det pågår en kurs i textilförädling som sker i samverkan mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Röda korset.
Kommer till nytta
Kursen är en del i en landsomfattande satsning på studiecirklar där deltagarna får lära sig att designa om skänkta kläder och textilier som inte kan säljas på grund av att de till exempel är trasiga.
I ny tappning säljs de sedan i Röda korsets Kupanbutiker och via internet. Vinsten används till bidrag vid insatser i katastrofområden.
- Att skicka kläder tär på miljön och dessutom går en stor del av våra pengar till fraktkostnader och tullar i stället för till de behövande, säger Elisabeth Dahlin, samordnare för Svenska Röda korsets textila verksamhet.
Textilförädlingskurser
Kläder utgör också det minsta behovet vid en katastrof, enligt henne. Allra viktigast är vatten, mediciner och mat vilket kan införskaffas med hjälp av pengarna från klädförsäljningen.
Men det gäller att sticka ut om man ska sälja något. Därför hålls textilförädlingskurserna. Först ut är Kalix. Under hela denna vecka finns fem deltagare, från Norrbotten och Jämtland på plats för att utbilda sig till cirkelledare på sina respektive hemorter.
- Vi försöker fånga upp
Vuxenskolans allra bästa kursledare. Ingrid Sturesson är ett föredöme - det här har hon själv jobbat med under många år, säger Elisabeth Dahlin.
Tänker på miljön
En av deltagarna är Cecilia Edvinsson från Östersund.
- Textilindustrin är en stor miljöbov, via det här kan jag kombinera mitt miljötänkande och konstnärliga intresse. Jag hoppas att den här frågan även kan drivas bland de unga. Inom Röda korset tillhör många den äldre generationen, säger hon.